Vuurwapen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Walther P99, een vuurwapen die onder andere gebruikt wordt door de Nederlandse politie.

Een vuurwapen is een wapen dat gebruik maakt van zowel munitie als buskruit, om een projectiel (de munitie) met grote snelheid af te schieten om zo een mens of dier te doden of verwonden. Het zijn dus erg gevaarlijke wapens! Ze worden gebruikt voor de jacht in tijden van vrede, of door de politie in gevaarlijke situatie. Maar ook in oorlogen met dodelijke gevolgen.

M1 Garand

De geschiedenis van de M1 Garand begon in 1920, Toen John Garand als ontwerper in dienst werd genomen door de Springfield fabriek.Garand had al voor de tijd een half-automatisch geweer ontworpen, dat toen niet door het Amerikaans leger was goedgekeurd. In 1929 had Garand een nieuw geweer klaar, zijn ontwerp werd samen met andere half- automatische geweren vergeleken en als het best uitgekozen, er waren echter nog een aantal gebreken. In 1932 werden er nieuwe proeven gedaan en opnieuw kwam de Garand als het beste geweer uit de bus. Het geweer werd daarna door Generaal Mac Arthur voor het Amerikaanse leger uitgekozen. De Garand is een halfautomatisch wapen dat werkt op gasdruk. Ze konden zelfs een granaat afschieten met de M1 Garand. Zonder bajonet is de M1 Garand 1.10 m lang en weegt 4.3 kg, hij heeft een vast magazijn van 8 patronen. Een bajonet is een langwerpig uitsteeksel dat als mes kan worden gebruikt Het vizier is instelbaar van 100 tot 1100 meter, de maximale aanvangssnelheid van de kogel is 855 meter per seconde, het maximumbereik is 3300 meter en de vuursnelheid is 16 tot 24 schoten per minuut.

MP40 pistoolmitrailleur

In 1938 kocht men in Duitsland de MP38. Gemaakt door Hugo Schmeisser, die ook al de oudere MP18 maakte tijdens de Eerste Wereldoorlog. De MP38 zou verbeterd worden tot de MP40.De aanvragen van dit wapen waren in handen van de fabriek Erma In 1940 werd dan de MP 40 gebruikt als Duitse lichte mitrailleur, deze werd gemaakt van geperste staalplaat en had een plastic handgreep. Daardoor was het wapen ook zo licht. Het wapen was een grotere verbetering op gebied van veiligheid, want de MP38 ging soms af als je hem liet vallen.De MP40 is een wapen dat allen automatisch kan vuren. Lengte = 73 cm ( + uitgeschoven kolf = 83 cm) Gewicht = 3.7 kg Loop = 25 cm Magazijn = 32 patronen snelheid kogel = 396 meter/seconde

De Bren-Gun

In 1937 kregen de Britten de toestemming van de Tsjechen om het wapen zelf te produceren het was wel een beetje aangepast. Deze taak werd toevertrouwd aan de Royal Small Arms Factory in Enfield. Het wapen kreeg de naam "Bren" door van de woorden BRNO en ENFIELD de eerste twee letters samen te voegen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vuurwapen&oldid=862942"