Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Vulkanisme op de azoren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Azoren. Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.
De vulkaan Pico

De Azoren is een groep van 9 bewoonde en 8 onbewoonde portugese eilanden in de Atlantische oceaan. De eilandengroep is ontstaan door vulkanisme en ieder eiland is dus een aparte vulkaan. De laatste uitbarsting van een vulkaan was rond 1950 op het eiland Faial. In de 15e eeuw kwamen portugese ontdekkingsreizigers de eilanden tegen en koloniseerde ze. Hoe de eilanden precies gevonden zijn zijn meerdere verhalen over en weten we dus niet helemaal zeker. Wel zeker is dat er hiervoor geen mensen leefden op de eilanden. de portugesen namen dieren met zich mee en begonnen er eten te verbouwen door de vruchtbare grond.

Vulkanisme

Vulkanisme is een proces waarbij gesmolten gesteente (magma) naar het aardoppervlak komt. Het proces van vulkanisme kan leiden tot de vorming van vulkanen, geisers en zelfs tot het ontstaan van aardbevingen.

Bewegende aardplaten

De Azoren liggen op het punt waar de Afrikaanse-, de Noord- Amerikaanse- en de Euraziatische platen samenkomen in het drieplatenpunt. De Noord- Amerikaanse- en Afrikaanse plaat bewegen van elkaar af, hierdoor ontstaat er een gat tussen de platen in waar magma door naar boven kan komen. Doordat dit een continu proces is blijft er magma zich ophopen, uiteindelijk komt dit boven het zeeniveau uit en zien wij het als een eiland. De platen blijven zoals eerder genoemd continu uit elkaar bewegen, alleen gaat dit soms wat harder dan anders. Hierdoor komen er verschillende eilanden die door de tijd heen mee verschuiven met de Afrikaanse plaat en ruimte maken voor een nieuw eiland.

Activiteit

Cete cidades, de grootste vulkaan van Sao Miguel, nu inactief en volgelopen met water en rijk begroeid met planten

De meeste vulkanen op de azoren zijn inactief. De meest oostelijke vulkanen van de eilanden in het bijzonder. Deze eilanden bestaan al het langst en zijn al een eind met de Afrikaanse plaat meebewogen, van het gat in de aardkorst af. Het eiland ligt nu niet meer boven het gat tussen de twee platen, dus komt er hier geen magma meer naar boven door de aardkorst. Echter blijven de platen zoals genoemd altijd in beweging, en zullen er altijd na verloop van vele jaren weer eilanden bijkomen. Inactieve vulkanen zoals de cete cidades op Sao Miguel zijn nu een grote toeristische trekpleister. De vulkaan in ondergelopen met water, wat nu een groot meer vormt in de krater. Verder is er veel begroeiing en is het amper meer te herkennen als een vulkaan.

Warmwaterbronnen op Sao Miguel (Furnas)

Aardbevingen & geisers

Ook leidt het vulkanisme soms tot aardbevingen op de azoren, maar dit zijn kleine aardbevingen die voor de mensen nauwelijks te voelen zijn. Op het meest oostelijke en daarbij ook het grootste eiland, Sao Miguel, zijn ook warmwaterbronnen te vinden. De warmte van de magma verwarmt hier nog steeds het water wat er ligt en de bewoners gebruiken deze warmte om hun eten mee te koken.

Vruchtbaarheid

De aarde rondom vulkanen is erg vruchtbaar. Hier kunnen vele mooie soorten planten groeien en kan eten op verbouwd worden. Dit is ook zo op de azoren, mede door de vruchtbare grond en door het klimaat (het is het hele jaar lekker warm op de azoren) zijn de eilanden erg groen en dichtbegroeid.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vulkanisme_op_de_azoren&oldid=611013"