Volkskunst

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Volkskunst in India

Volkskunst omvat alle vormen van beeldende kunst gemaakt in de context van de volkscultuur. Beschrijvingen wat volkskunst nu precies is zijn nogal verschilend, maar over het algemeen hebben de versierde voorwerpen een of ander praktisch nut, in plaats van uitsluitend decoratief te zijn. Je kunt het ook toegepaste kunst noemen.

De makers van volkskunst zijn meestal opgeleid in een populaire plaatselijke traditie. Vaak wordt dat van de ene generatie op de andere generatie doorgegeven. Er is vaak een overlap met de zogeheten 'naïeve kunst '. "Volkskunst" wordt niet gebruikt met betrekking tot traditionele samenlevingen waar etnografische kunst (niet westerse kunst) nog steeds wordt gemaakt.

Volkskunst werd vaak in de wintermaanden gemaakt als het werk in en rond het huis of de boerderij minder was. Denk aan kerstversieringen. Ook nu nog worden voorwerpen op vergelijkbare wijze gemaakt als hobby. Het is dan ook veel handgemaakt. De voorwerpen zijn ook een soort huisvlijt. Je vindt de producten ook regelmatig op folkloristische feesten.

Volkskunsten weerspiegelen het culturele leven van een gemeenschap (volk, buurtschap, streek). De kunstvorm omvat de expressieve (uitbeeldende) cultuur op het gebied van folklore en cultureel erfgoed. Tastbare volkskunst kan voorwerpen omvatten die historisch zijn vervaardigd en gebruikt binnen een traditionele gemeenschap. Immateriële volkskunst kan vormen omvatten zoals muziek (volksmuziek of folk) en kunstgalerijen, dans (volksdansen) en verhalende structuren (volksverhalen, mythes, sagen en legenden).

Over smaak valt niet te twisten

Soms wordt er (bijvoorbeeld vanuit de kunstwereld) wat neerbuigend over gedaan. Het wordt als 'kneuterig' ervaren. Nu vindt men het juist nostalgisch. Het heeft vaak iets ambachtelijks. Ook zijn er kunstenaars die zich door de volkskunst laten inspireren. Pablo Picasso is daar een voorbeeld van.

De UNESCO bevorderd juist de volkskunst, juist ook om de volkscultuur te behouden. Je hebt ook de Internationale Organisatie voor Volkskunst (IOV).

Veel gebruikte materialen zijn dat wat je vlak bij huis vindt, zoals hout, stro en textiel. In de klederdracht (of beter gezegd streekdracht) kom je ook de nodige volkskunst tegen (borduurwerk e.d.).

Galerij

Regionale volkskunst

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volkskunst&oldid=740564"