Vlas

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlas
Linum usitatissimum

Vlas blauwbloeiend (Linum usitatissimum).jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd, gematigde klimaten
Leefomgeving akkers
Behoort tot de vlasfamilie (Linaceae), Malpighiales
Portaal Portal.svg Biologie

Vlas (Linum usitatissimum) is een plant. Ze maken linnen van de vezels van deze plant. Ook wordt het gebruikt voor lijnzaadolie, een olie die in olieverf van kunstschilders wordt gebruikt.

In maart of april wordt het vlaszaad gezaaid.

In Zeeuws-Vlaanderen wordt veel vlas verbouwd. In het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen wordt vlas gezaaid waar blauwe bloemetjes aan komen. In west Zeeuws-Vlaanderen vlas heb je vlas waar witte bloemetjes aan komen. Dit heeft verder geen invloed op de kwaliteit of kleur van het vlas. Er wordt ook nog veel vlas verbouwd in Noord-Frankrijk. Vroeger werd het ook verbouwd in West- en Oost-Vlaanderen, voornamelijk in de streek van de Leie, maar dit werd verboden om de milieuvervuiling te stoppen. Ook Oost Groningen was een vlasteelt gebied.

Dan begint het te groeien tot ongeveer tussen 80 en 120 cm en komen er begin juni mooie blauwe bloempjes op, waarna er bolletjes groeien met nieuwe zaadjes erin.

De huidige vlas is lang geleden al gedomesticeerd uit de wilde vlas (Linum bienne) en wordt al eeuwenlang door de mens gebruikt.

Oogst

In juli wordt het vlas geplukt en in mooie rijen op het land gelegd. Dan moet het vlas roten. Roten is ongeveer hetzelfde als rotten, het stinkt ook erg. Er zit een soort lijmlaagje tussen de houtpijp en de vezel en die moet oplossen zodat de vezel en de houtpijp los komen van elkaar.

Als het vergenoeg geroot is en het vlas droog is, dan gaan ze het oprollen en opslaan in de schuur voor verdere verwerking.

Dan gaan we zwingelen. Zwingelen is het vlas door een zwingelmolen steken zodat de houtpijp eruit gaat en het linnen overblijft.

Dan wordt het linnen gehekeld. Hekelen is het linnen kammen zodat er allemaal even dikke draadjes overblijven. Je kunt het vergelijken met het borstelen van een bos haar.

Daarna wordt het gesponnen. Spinnen is draadjes bij elkaar draaien zodat er een mooie gelijke draad overblijft.

Daarna wordt het geweven. Weven is dat er doek van de draden wordt gemaakt. Uit dat doek maken ze linnen kleding zoals jurken, overhemden, broeken. Maar er worden ook tafelkleden, theedoeken, zakdoeken van gemaakt. Maar ook behang (wandbekleding en gordijnen) wordt ervan gemaakt.

Fotogallerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlas&oldid=781204"