Inenting

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Vaccinatie)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een inenting is het toedienen van een injectie met een entstof of vaccin. De bedoeling is een ziekte onder controle te houden (bijv. suikerziekte) of te voorkomen (immuniteit (onvatbaarheid) ontwikkelen, bijv. de jaarlijkse griepprik voor ouderen). Soms wordt er massaal gevaccineerd zoals enkele jaren geleden tegen de zogeheten Mexicaanse griep.Je moet soms ook worden ingeënt als je op vakantie gaat naar bepaalde landen. Als je bijvoorbeeld naar Kenia gaat, moet je je laten inenten tegen malaria.

Wat gebeurt er bij een inenting ?

Wanneer je wordt ingeënt krijg je in feite ziekteverwekkende stoffen (uit ziektekiemen zelf bereid of synthetisch) ingespoten, maar zodanig afgezwakt dat je er niet ziek van kan worden. Je lichaam begint dan 'antilichamen' (antistoffen) te maken. Hierdoor ben je beter bestand tegen besmetting dan zonder vaccin. Kom je dan weer in contact met iemand die de ziekte draagt waartegen je gevaccineerd bent, dan begint het lichaam antistoffen aan te maken en heb je een kleinere kans om ziek te worden.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Inenting&oldid=297252"