VN-welzijnsindex

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De VN-welzijnsindex is een bekende meetmethode om de mate van welzijn in een land te meten. De meetmethode is ontwikkeld door de Verenigde Naties en wordt gebruikt bij onderzoeken naar het welzijn in de wereld.

De VN-welzijnindex bestaat uit drie gegevens:

  • Koopkracht; hoeveel de inwoners van een land voor een bepaald bedrag kunnen kopen. Vaak wordt 1 dollar gebruikt. Het gegeven geeft de welvaart weer.
  • Alfabetiseringsgraad; hoeveel procent van de bevolking kan lezen en schrijven. Het gegeven geeft de mate van onderwijs weer.
  • Levensverwachting; hoe oud worden inwoners van een bepaald land precies. Het gegeven geeft een beeld van de levensomstandigheden en de gezondheidszorg.

Vaak blijkt uit de VN-welzijnsindex dat Noorwegen het meest ontwikkelde land is en een land in Afrika het minst ontwikkelde. De VN-welzijnsindex laat ook zien dat er een verschil tussen welzijn en welvaart. Hoewel het welvarendste land Qatar is, scoort deze op de VN-welzijnsindex vaak niet heel hoog.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=VN-welzijnsindex&oldid=517480"