Twentekanaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van het Twentekanaal.

Het Twentekanaal is een kanaal in Nederland. Het kanaal is vernoemd naar de landstreek Twente. Het ligt in de provincies Gelderland en Overijssel.

Het Twentekanaal is 65 kilometer lang. Het kanaal is verbonden met de IJssel en loopt naar Almelo en Enschede.

Officieel heet het Twentekanaal volgens Rijkswaterstaat de Twentekanalen. Dit komt omdat je het kunt zien als twee aparte kanalen, Kanaal Zutphen-Enschede en zijtak Almelo. Bij het dorpje Eefde bij Zutphen begint het kanaal en het loopt naar Enschede en Almelo. Bij het dorpje Delden splitst het kanaal zich in twee.

Geschiedenis

Het Twentekanaal bij Enschede.

In de 19de eeuw waren er al plannen om het Twentekanaal aan te leggen. Toch begon de bouw pas in 1930. Er was namelijk ruim 25 jaar ruzie welk ontwerp gekozen moest worden. Ludolph Reinier Wentholt was verantwoordelijk voor de aanleg van het kanaal. Het kanaal werd aangelegd, omdat dit beter zou zijn voor het vervoer van grondstoffen naar Twente voor de textielindustrie. Het grootste deel van het kanaal werd gegraven met schep en kruiwagen. Uiteindelijk was het kanaal in 1938 klaar voor gebruik. Toen was er nog geen zijtak naar Almelo. Deze kwam pas in 1953 in gebruik.

Tussen 2004 en 2007 werd het kanaal verbreed. Hierdoor kunnen er nu grotere schepen op varen. Op sommige plekken werd het kanaal ook nog eens verdiept. Bijvoorbeeld werd tussen Goor en Delden het kanaal verdiept van 40 naar 51 meter. Ook kwamen er op veel plekken zogenoemd natuurlijke oevers, dit zijn oevers met veel gras, bomen en struiken op de oevers.

Het Twentekanaal wordt ook wel het succes na een mislukking genoemd. Toen het kanaal net werd aangelegd, hoopte men dat de economie in Twente erg zou verbeteren. Dit is uiteindelijk niet gelukt. Toch is het kanaal tegenwoordig onmisbaar. Het is erg belangrijk voor het waterpeil.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Twentekanaal&oldid=651619"