Verbeter WikiKids vandaag nog!

Trans-Siberische spoorlijn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De route

De Trans-Siberische spoorlijn is een beroemde spoorlijn dwars door Rusland. De route is 9.289 kilometer lang en loopt van Moskou tot aan Vladivostok in Mantsjoerije.

Geschiedenis

Bouw

Voorgeschiedenis

Er waren sinds 1851 veel voorstellen geweest om een spoorlijn door Siberië te bouwen, maar door spanningen tussen China en Rusland werden al deze voorstellen afgewezen door de politiek adviseurs van de tsaar. Maar toen Vladivostok in het uiterste oosten van Rusland een belangrijke haven werd voor de Russische marine moest er een spoorlijn vanuit het westen van het land naar Vladivostok worden gebouwd. En op 17 maart 1891 stuurde tsaar Alexander III een brief naar zijn zoon Nicolaas waarin stond dat er begonnen moest worden met de bouw van een spoorlijn naar Vladivostok.

Begin

Op 19 mei 1891 begon de bouw van de spoorlijn in de buurt van Vladivostok. Voor de bouw werden materialen aangeleverd via het suezkanaal of soms helemaal om Afrika heen. De bouwomstandigheden waren vreselijk; in Siberië wordt het namelijk erg koud in de winter! De wegen waren vaak onbegaanbaar en er was een gebrek aan werkkrachten. Een gelukje was dat het terrein voor het grootste deel vlak was. Alleen bij het Baikalmeer niet. Daarom moesten de spullen met de boot Baikal over het meer worden gevaren. Ondanks al deze omstandigheden opende de spoorlijn in 1916 en is hij nog steeds in gebruik.

Einde van de route: Station Vladivostok
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Trans-Siberische_spoorlijn&oldid=749594"