Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg
Stem nu op: PQ-17 en Victoria van het Verenigd Koninkrijk

Trabzon

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Trabzon (stad))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trabzon.

Trabzon, vroeger genaamd Trebizonde is een stad aan de Zwarte Zeekust van Turkije. Het is de hoofdplaats en -stad van de provincie Trabzon en het district Trabzon. Trabzon heeft 230.399 inwoners en lag vroeger aan de Zijderoute, dé verbinding tussen keizerlijk China en Europa. Trabzon wordt gezien als de belangrijkste stad en haven aan de Turkse Zwarte Zeekust, de Pontus. Trabzon wordt ook wel eens Klein Constantinopel genoemd, vanwege de vele Griekse bouwwerken en omdat deze stad in de middeleeuwen tijdelijk hoofdstad was van het keizerrijk Trebizonde. Tijdens de Vierde Kruistocht veroverden de Europese kruisvaarders in plaats van Jeruzalem Constantinopel, hierdoor hield het Byzantijnse Rijk tijdelijk op te bestaan. Trebizonde concurreerde in die tijd met het keizerrijk Nicea. Wie was de rechtmatige opvolger van Byzantium? Trebizonde bleef nog tweehonderd jaar als christelijk keizerrijk bestaan, tot in 1461 de Turkse Ottomanen de stad, en daarmee de laatste christelijke staat in Klein-Azië, veroverden.

De Hagia Sophia, een kerk uit het oude Trebizonde.

Trabzon had als een van de eerste steden van de wereld een universiteit, al meer dan dan 1500 jaar geleden! Ten zuiden van de stad ligt een gebergte. Ook bekend is de Hagia Sophia van Trabzon, een eeuwenoude Byzantijnse kerk, die bekendstaat als een der mooiste voorbeelden van de Grieks-christelijke bouwkunst. In 2012 ontstond er onrust toen de Turkse vicepremier de kerk wilde laten ombouwen tot moskee. Lokale verenigingen spanden een rechtszaak aan tegen de Turkse staat, waardoor de ombouw niet kon worden voltooid. De originele renaissance schilderingen zijn nog altijd te bezichtigen.

Partnersteden

Trabzon in 1853.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Trabzon&oldid=549302"