Tornado (wervelwind)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Tornado. Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.
Dit is een Tornado in de Canadeese povincie Manitoba op vrijdag 22 Juni 2007.

Een tornado is een supersnelle rondtollende draaikolk van lucht. Tornado's ontstaan altijd in zware onweersbuien. Vochtige, warme lucht uit de tropen ontmoet op sommige plekken in de wereld koude, droge lucht uit de noordpool. De warme lucht wil ontsnappen en dringt door de koude lucht als een draaiende spiraal omhoog. Als daar ook nog verschillende winden bijkomen, gaat het draaien steeds sneller. Al gauw wordt de spiraal een gevaarlijke tornado. Tornado's kunnen snelheden bereiken van 480 km per uur! Soms duurt een tornado wel een uur en verwoest het alles wat hij tegenkomt zoals huizen en bomen. Een andere keer is de slurf zwak en duurt het maar een paar seconden. De kleur van een tornado is afhankelijk van het puin en de grond die hij verzamelt. Door de stroming van de lucht komen tornado's het meest voor in Australië en in de Verenigde Staten (wel 750 per jaar). Gelukkig hebben wij in Nederland of in België zelden last van deze wervelwinden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tornado_(wervelwind)&oldid=448326"