Toren van Pisa

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De toren van Pisa

De toren van Pisa is een monument dat is gebouwd in 1137. De toren staat in Pisa, in Italië. Het is onderdeel van het kathedraalcomplex van de stad en bevindt zich op het Piazza dei Miracoli.

Scheef

De toren is een vrijstaande klokkentoren die is gebouwd door de bouwmeesters Gugilmo en Buonanno. 235 jaar later was de de toren af, dus in 1372. De toren is 55,86 meter hoog, weegt zo'n beetje 14.453 ton en heeft 297 treden.

Toen de toren werd gebouwd stond hij nog recht, maar de palen in de grond waren niet stevig genoeg om de toren rechtop te laten staan, dus zijn die palen ingezakt. Op 27 februari 1964 vroegen de mensen van de regering om hulp om te zorgen dat hij niet omvalt. Op 7 januari 1990 werd de toren gesloten in verband met de veiligheid. Vervolgens werd hij gerestaureerd om te zorgen dat de toren minder scheef ging staan. De helling is nu ongeveer 10%. De toren wordt ook wel "Torre Pendente" genoemd. Dit komt omdat meteen al na het bouwen van de derde verdieping de toren scheef stond. Toen ze in 1178 de vierde verdieping af hadden, stopten ze met bouwen. In 1272, na een pauze van bijna 100 jaar, gingen ze verder met bouwen. In 1278 stopten ze weer met bouwen en hadden ze de toren af tot en met de zevende verdieping. Pas veel later werd de "Bell Tower", de achtste verdieping met de klok, aan de toren toegevoegd.

De toren lijkt opgebouwd te zijn uit marmer, maar dat is niet zo. De buitenkant werd wel bekleed met marmer, maar voor de binnenkant gebruikte men grove bakstenen en mortel.

Wist je dat...

  • De toren van Pisa 44 centimeter recht getrokken is? Anders was hij waarschijnlijk allang om gevallen!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Toren_van_Pisa&oldid=824209"