Topsport

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stap6.gifDit artikel is (gedeeltelijk) geschreven door Pabo-studenten van Hogeschool Utrecht en blijft in ieder geval staan tot de beoordeling is gegeven in februari 2021.Nuvola apps kwrite.png

Topsport is het uitvoeren van een sport op het hoogste niveau. Voor een topsporter is sport het belangrijkste en daar gaat veel tijd in zitten. Je traint elke dag en meestal ook meer dan één keer op een dag. Je presteert goed tijdens wedstrijden en je bent in je eigen land één van de betere sporters. Veel topsporters spelen ook wedstrijden in het buitenland. Een topsporter is elke dag bezig met zijn sport. Niet alleen tijdens trainingen, maar ook daarbuiten. Hij let op zijn voeding en of hij genoeg rust pakt tussen de trainingen door.

Ongelijkheid

Helaas gaat het in de topsportwereld niet altijd eerlijk. Er is veel ongelijkheid. Zo krijgen vrouwen en mannen niet evenveel betaald. Ook krijgen sportvrouwen veel minder aandacht in de media.

De meeste sporten zijn bedacht en gemaakt voor mannen. Vrouwen mochten in het begin helemaal niet meedoen. Het werd in die tijd niet geaccepteerd als vrouwen gingen sporten. Vroeger vonden ze dat vrouwen daar niet sterk genoeg voor waren of de sport niet lang vol konden houden. Doordat er vroeger zo naar de sport voor vrouwen werd gekeken, zijn er ook nu nog veel verschillen tussen sportmannen en sportvrouwen.

Nu is de ongelijkheid er nog steeds. Sportvrouwen krijgen veel minder salaris dan sportmannen en er is veel minder aandacht in de media voor de wedstrijden en prestaties van sportvrouwen. Sportvrouwen krijgen veel minder geld dan mannen en dat maakt het voor sportvrouwen lastiger om beter in hun sport te kunnen worden. Als er namelijk weinig geld wordt verdiend, moeten veel sportvrouwen naast hun sportleven ook nog een baan hebben. Als ze naast het sporten nog veel moeten werken, is er minder tijd over om te kunnen trainen. Sporters krijgen vooral veel betaald als ze goede prestaties leveren, dus als ze toernooien winnen bijvoorbeeld. Ook krijgen ze veel geld van sponsoren. Een sponsor is een bedrijf of een persoon die jou wilt helpen om beter te kunnen worden door geld te geven, maar daarvoor in de plaats willen ze reclame voor het bedrijf. Veel sporters hebben daarom ook op hun sportkleding veel sponsoren staan, zodat veel mensen het bedrijf zien.

Er is veel discussie over het salaris van sportvrouwen. Sommige mensen vinden het logisch dat vrouwen minder betaald worden dan mannen, omdat zij niet even snel rennen of sterk genoeg zijn als mannen. Anderen vinden weer dat je mannen en vrouwen niet met elkaar moet vergelijken en dat je juist vrouwen net zoveel aandacht en geld moet geven als mannen als de prestaties goed genoeg zijn.

Billie Jean King

Strijden voor gelijkheid

Veel vrouwen hebben de laatste jaren geprobeerd om de salarissen van de sportvrouwen te verbeteren. Zo heeft tennisster Billie Jean King ervoor gezorgd dat vrouwen bij tennis net zoveel prijzengeld krijgen als mannen.

Door de jaren heen

  • 1896: vrouwen mogen niet meedoen aan de Olympische Spelen
  • 1900: vrouwen mogen voor het eerst deelnemen aan de Olympische Spelen met de sporten golf en tennis.
  • 1920: Rie Beisenherz is de eerste vrouw voor Nederland die uitkomt op de Olympische Spelen
  • 1928: vrouwen mogen ook meedoen aan verschillende atletiekonderdelen op de Olympische Spelen in Amsterdam
  • 1971: meisjes en vrouwen voetballen onder de KNVB
  • 1973: vrouwen krijgen evenveel prijzengeld als mannen bij het winnen van de US Open
  • 2007: er komt een vrouweneredivisie
  • 2012: vrouwen mogen voor het eerst meedoen aan alle sporten op de Olympische Spelen in Londen
  • 2017: vrouwenelftal van Nederland krijgt na het EK een goed salaris en een contract bij Veronica
  • 2019: vrouweneredivisie wordt uitgezonden op televisie
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Topsport&oldid=633624"