Tong

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Child tongue.jpg

Iedereen heeft een tong. Hij zit in je mond en is heel sterk. Je kunt ermee praten en proeven. Soms brand je je tong, als je bijvoorbeeld hete thee drinkt. Ook kun je in je tong bijten, als je heel snel eet. Dat doet erg pijn.

Je tong kan vijf smaken onderscheiden:

Umami is de nieuwste smaak die is ontdekt. Umami betekent in het Japans: heerlijk. Maar wat verstaan we nu onder Umami? Je kan hierbij denken aan hartig etenswaar zoals vlees, kaas en rijpe tomaten.


De tong van een mens

Een hoogleraar in Australië geeft aan dat je ook vetzuren kan proeven. Niet vet maar vetzuur. Hij heeft 5 bewijzen dat je vetzuren kan proeven. Maar dit is nog niet zeker, dus het is nog niet definitief een smaak die geproefd kan worden.

In veel schoolboeken staat hetzelfde plaatje van de smaakgebieden op de tong. We zijn erachter dat deze niet helemaal meer klopt. De zintuigcellen die de verschillende smaken opnemen zitten namelijk over heel je tong. Ook zitten er wat smaakpapillen op je gehemelte en je keel. Het is wel zo dat sommige gebieden wat gevoeliger zijn voor een bepaalde smaak dan andere.


Op je tong zitten heel kleine bultjes, daarmee proef je de dingen die je eet en drinkt. Die bultjes noemen we de smaakpapillen. In je smaakpapillen zitten smaakknopjes. Smaakknopjes kan je niet zien. Je kan wel de uitstulpingen zien (de smaakpapillen). elke smaakknop bevat smaakcellen en aan die cellen zitten haartjes. Als die haartjes in aanraking komen met smaakdeeltjes, sturen zij informatie naar je hersenen via de smaakzenuw. Als de informatie aangekomen is in je hersenen, wordt dat vertaald naar een smaak. Dan kunnen we genieten van ons eten. Het waarschuwt ons ook voor andere dingen, zoals giftige stoffen.

Je ogen en je neus helpen ook bij het proeven. Probeer maar eens iets te proeven met je neus dicht!

Je tong is roze. Je tong kan ook bewegen omdat er allemaal spiertjes in zitten. Je tong is de sterkste spier van je lichaam! De voorkant van je tong is vrij. Daarmee kan je heen en weer bewegen en de voorste rij van je tanden aanraken. Ook kan je tong van vorm veranderen.

De tong zit vast aan de onderkaak het tongbeen en de schedelbasis deze spier houden de tong op zijn plek . de tong wordt door bloed voorzien door de tongslagader die ligt onder je tong.

De mens kan steeds minder Bitter proeven 70 % kan het niet proeven.

De functies van de tong is

Je tong is nodig om te slikken en helpt met kauwen, want hij duwt je gekauwde eten naar achter, de keelholte in. Zonder je tong kan je ook geen letters uitspreken. Mensen die een korte tong hebben kunnen bijvoorbeeld moeilijk de letter R en L uitspreken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tong&oldid=789297"