Tomatensaus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pasta met tomatensaus

Tomatensaus is een saus die gemaakt is van tomaten. Er zijn verschillende soorten tomatensaus, doordat er verschillende soorten tomaat zijn en er kruiden en specerijen aan toe kunnen worden gevoegd. Tomatensaus wordt in de kook wereld als basis gebruikt van allerlei gerechten, met zowel vlees, vis als groente. Vaak wordt bij tomatensaus nog wat kruiden en specerijen gegooid. Het bekendste gebruik van tomatensaus is als saus over de pasta en spaghetti.

Tomatensaus komt in verschillende landen voor. Hierdoor geven landen een eigen draai aan de saus. In Italië is de saus vaak simpel. Het bestaat slechts uit tomaten met wat zout of olijfolie. Toch is de bolognesesaus weer wat voller. Naast tomaten zitten daar ook spek- en rundvleesblokjes in. De Mexicaanse tomatensalsa is pittig. Ketchup en curry zijn ook eigen tomatensaus. Ketchup is wat zoeter, terwijl curry wat pittiger is.

Bij een Engels ontbijt worden vaak witte bonen in tomatensaus gegeten. Dit kan ook 's avonds worden gegeten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tomatensaus&oldid=454793"