Tijgerhaai

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tijgerhaai

De tijgerhaai is een grote haaiensoort.

Hij dankt zijn naam aan de strepen die hij op zijn lichaam heeft. Naarmate het dier ouder wordt verdwijnen deze strepen. Deze strepen zijn donker grijs, de rest van zijn lichaam is grijsbruin, zijn buik is wit. Hij is de grootste haai in zijn familie.

Het leefgebied van een tijgerhaai

De tijgerhaai wordt het meest in diep water op open oceanen aangetroffen. Overdag zwemmen ze meestal op een diepte van ongeveer 140 meter. Ze komen wereldwijd voor in tropische en gematigde wateren voor. Ook voelen ze zich thuis in troebele riviermondingen.

Het eten van de tijgerhaai

De tijgerhaai is een alleseter, er zijn tijgerhaaien gevangen die onder andere nummerplaten, bierblikjes wijnflessen en rubberbanden in hun maag hadden. De tijgerhaai jaagt op eigenlijk alles wat eetbaar is, of niet natuurlijk. Door de enorme bijtkracht wat het beest heeft kan hij zelfs de schilden van schildpadden kraken. Voornamelijk leeft de tijgerhaai van zeehonden, inktvissen, andere haaien en vissen.

Als de schemering begint te vallen komt de tijgerhaai uit de diepte om op zoek te gaan naar eten. De jacht gebeurt meestal tijdens de nacht en ze jagen dan soms ook op mensen aan de kust.

De voortplanting van de tijgerhaai

Tijdens de paartijd is de tijgerhaai agressief en strijdlustig. Het vrouwtje wordt tijdens het paren vast gehouden door het mannetje met vinnen die ook wel grijporganen worden genoemd. In de zomer bevrucht het vrouwtje haar eitjes met het sperma dat ze heeft bewaard. De eitjes worden in de buik van de moeder uitgebroed.

De baby-haaitjes ontwikkelen zich in ongeveer 16 maanden of tot de septembermaand erna. Dan worden ze geboren. Bij hun geboorte zijn ze ongeveer 50 tot 90 centimeter lang. In de jaren erna groeien ze met wel 25 tot 30 centimeter per jaar. Mannetje zijn geslachtsrijp als ze tussen de 2,26 tot 2,90 meter lang zijn, terwijl vrouwtjes pas geslachtsrijp zijn als ze tussen de 2,50 tot 3,25 meter lang zijn. De tijgerhaai kan 30 tot 60 jaar oud worden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tijgerhaai&oldid=622398"