Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Thetis en Peleus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Thetis en Peleus zijn allebei figuren uit de Griekse mythologie. Ze waren de ouders van Achilles, de Griekse held. Thetis is een zeegodin en de dochter van Nereus en Doris. Peleus daarentegen is een koning van de Myrmidonenen en de zoon van koning Aeacus en Egina. De goden Zeus en Poseidon beminden allebei de mooie Thetis, maar toen de voorspelling kwam dat de zoon van Thetis machtiger zou worden dan de vader, probeerden ze haar aan Peleus uit te huwen. Ze legden aan Peleus uit wat hij moest doen. Daarna ging Peleus, die zo slim was niet tegen de wil van de goden in te gaan, naar het lievelingsplekje van Thetis en wachtte in een grot aan de zee. Zoals iedere avond stapte ook deze keer Thetis even uit de woeste zee om op haar rots te gaan zitten. Toen Peleus dat zag, greep hij zijn kans: hij liep naar Thetis en pakte haar vast. Thetis verzette zich stevig door in allerlei gedaantes te veranderen, maar Peleus hield stand. Uiteindelijk gaf ze zich gewonnen en Peleus trouwde met haar.

Het verhaal van de bruiloft

De bruiloft van Thetis en Peleus

Op het trouwfeest van Thetis en Peleus waren alle goden uitgenodigd, behalve één. Alleen Eris, de godin van de ruzie en de twist, hadden ze niet gevraagd. Deze werd daarom zo boos dat ze een gouden appel met daarop de tekst voor de mooiste midden in het feest liet vallen. Peleus zag de appel en raapte hem op. Hij las de tekst voor. Daarop riep Aphrodite, de godin van de schoonheid, direct: “Ik ben de mooiste!” Maar Athena, de godin van de wijsheid, en Hera, de vrouw van Zeus en godin van het huwelijk, sprongen ook recht. Ze begonnen door elkaar te roepen dat ze de mooiste waren. Uiteindelijk kwam Zeus, de oppergod en god van de donder en bliksem, met een voorstel. Hij zou een onschuldige jongeman uitnodigen die dan zou beslissen wie de mooiste was. Hij stuurde Hermes weg om een zo een jongen te gaan halen en Hermes kwam terug met Paris. Paris is de jongeman die later de Trojaanse Oorlog zou veroorzaken. Zeus legde uit aan Paris wat de bedoeling was en Paris dacht na. Op een gegeven moment zei Athena: “ik schenk jou alle wijsheid van de wereld.” Waarop Paris natuurlijk direct riep dat Athena de mooiste was. Maar dat kon Hera natuurlijk ook. Ze riep:”Ik schenk je zoveel macht dat je over de hele aarde kunt regeren!” Paris dacht even na en riep toen dat Hera de mooiste was. Maar daarop zei Aphrodite: ”Ik heb je niets anders te bieden dan liefde. En wellicht zal dit niet beter zijn dan wijsheid of macht. Maar kijk hier eens naar...” Aphrodite liet hem een oester zien met daarin een parel pen in die parel zag Paris het mooiste meisje dat hij ooit had gezien. “Dit meisje heet Helena. Ze zal van jou zijn als je toegeeft dat ik de mooiste ben.” Paris riep direct zonder twijfel: “Aphrodite is de mooiste!”

Hierna kon het feest weer doorgaan en werd Paris weer naar huis gebracht.

Later kregen Peleus en Thetis ook nog een zoon: de beroemde Griekse held Achilles.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thetis_en_Peleus&oldid=732947"