Verbeter WikiKids vandaag nog!

Taurisch Paleis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Taurisch Paleis van bovenaf

Het Taurisch Paleis is een paleis in de Russische stad Sint-Petersburg. Het paleis in een van de grootste en belangrijke paleizen in de stad.

Tegenwoordig is het Taurisch Paleis het hoofdkantoor van de Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Dit is een samenwerkingsverband tussen veel van de voormalige landen van de Sovjet-Unie.

Geschiedenis

Het paleis werd gebouwd in opdracht van Grigori Potjomkin. Hij was de "prins van Taurië", waar de naam vandaan komt. Potjomkin had goede banden met de Russisch tsarina Catharina de Grote en deed verschillende pogingen om dorpen te bouwen in het zuiden van Oekraïne. Hierdoor had hij veel geld en liet een paleis in Sint-Petersburg bouwen. Hij stelde hiervoor Ivan Starov aan die tussen 1783 en 1789 een paleis bouwde. Bij het paleis werd ook een haventje en een grote tuin gebouwd. Potjomkin maakte grote indruk met zijn paleis. Veel Russische edelen en rijke Russen begonnen hem dan ook na te apen.

Het paleis vanaf de voorkant

Na zijn dood werd het paleis gekocht door Catherina de Grote. Zij liet het verbouwen tot een zomerpaleis. Hierdoor werden er een kapel en een theater aan het paleis toegevoegd. Ook werden de tuinen opnieuw aangelegd met een oranjerie, broeikassen en prieeltjes. Na de dood van de tsarina werd het paleis gebruikt voor feesten en tentoonstellingen. Ook woonden minder belangrijke leden van de keizerlijke familie in het paleis. Dit veranderde in 1906 toen het eerste Russische parlement in het gebouw trok.

Na de Februarirevolutie werd het paleis gebruikt door de Voorlopige Regering en het Voorlopige Parlement, maar in maart verhuisde de Voorlopige Regering naar een ander paleis in de stad. Na de Oktoberrevolutie werd het paleis voor twee jaar als parlementsgebouw gebruikt. In 1920 werd het gebouw uiteindelijk verbouwd tot een school. Sinds 1991 is het Taurisch Paleis het hoofdkantoor van de Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Taurisch_Paleis&oldid=749394"