TCAS

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

TCAS of Traffic Alert And Collision Avoidance System is een beveiligingssysteem bedoeld om vliegtuigen en verkeersleiders te waarschuwen in de lucht wanneer 2 vliegtuigen dreigen te botsen. Het is voor de meeste vliegtuigen verplicht.

Wat doet TCAS?

TCAS maakt met behulp van zenders (transponders) een kring die je niet ziet. Zodra er een andere kring van een ander vliegtuig in de kring komt in het vliegtuig waar jij zit, waarschuwt TCAS met: Traffic (Ander vliegtuig in de buurt). Zodra hij het vliegtuig te dichtbij komt zegt hij tegen de plioten: CLIMB! (Naar boven!) en tegen de piloten van het andere vliegtuig: DESCENT! (Naar beneden!). Als de piloten dat doen is dat ook weer veilig en gaan ze onder elkaar door.

Waarom is TCAS zo belangrijk?

Heel simpel, omdat het meestal meer dan 300 levens redt. En als er een botsing plaats vindt moet de vliegmaatschappij dat allemaal betalen. En als je gaat vliegen en je durft niet: TCAS zorgt er voor dat je veilig van A naar B komt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=TCAS&oldid=353404"