Swifterbantcultuur

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zie ook Tijdlijn van cultuurvolkeren in de Lage Landen
Reconstructie van Trijntje

De Swifterbantcultuur is een cultuur die is ontstaan in de prehistorie (5300 – 3400 voor Christus, Laatmesolithicum). De cultuur is Swifterbantcultuur genoemd, omdat de eerste resten van deze cultuur werden opgegraven bij het dorpje Swifterbant in Oostelijk Flevoland. Het maakt zeer waarschijnlijk deel uit van de Ertebøllecultuur. Vondsten bij Hardinxveld-Giessendam, waaronder de oudste vrouw van Nederland (Trijntje), zijn nauwelijks te onderscheiden van die Scandinavische Ertebøllecultuur.

Vóór de Swifterbantcultuur leefden de mensen in Noordwest-Europa vooral van de jacht. In de periode van de Swifterbantcultuur gingen steeds meer gemeenschappen zich ook richten op de landbouw. Het bijzondere aan de Swifterbantcultuur is dat zij een overgang vormt tussen het jagersbestaan en een bestaan als boer.

De ontdekking van de Swifterbantcultuur toont aan dat het gebied van Flevoland al in de prehistorie door mensen werd bewoond.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Swifterbantcultuur&oldid=834510"