Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Suriname

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Suriname
100px
Het rood symboliseert de vooruitgang en de strijd voor een beter bestaan; het wit staat voor vrijheid en gerechtigheid en de kleur groen is symbool voor de vruchtbaarheid van het land. De ster symboliseert de hoop op een "gouden" toekomst.
Karakteristieken
Hoofdstad Paramaribo
Aantal inwoners 487.024 (2004)
President Drs. Ronald Venetiaan
Staatsvorm Democratie
Taal In Suriname worden 20 talen gesproken. De officiële taal is het Nederlands. De lingua franca Sranan (in de volksmond Surinaams), wordt als volkstaal tegenwoordig door vrijwel elke Surinamer gesproken.
Munteenheid Surinaamse dollar (SRD)
Geografische ligging LocationSuriname.png
Temperatuur (gemm) gemiddeld 23°C
Godsdienst Christendom 41%,

Hindoeïsme 20%, Islam 13%


Suriname

Kenmerken

80% van het oppervlakte is berglandschap Het is er warm, lekker eten, veel dieren, 1815, 20 talen en de bevolking bestaat uit veel verschillende groepen mensen.

Klimaat

Suriname heeft voor het grootste deel een tropisch regenwoudklimaat. De droogste maanden zijn in het algemeen september en oktober. Suriname heeft een dubbele regentijd. In januari regent het flink, maar van april tot en met juli is de grote regentijd.

De winden waaien overheersend uit oostelijke richting.

Kort samengevat kent Suriname vier seizoenen:

  • De kleine regentijd, de eerste helft van december tot de tweede helft van januari.
  • De kleine droge tijd, de tweede helft van januari tot de tweede helft van maart.
  • De grote regentijd, de tweede helft van maart tot de eerste helft van augustus.
  • De grote droge tijd, de tweede helft van augustus tot de eerste helft van december.

Planten & dieren

Suriname heeft een tropische plantengroei. Het aantal soorten planten bedraagt ongeveer 5000. Voor een gebied van deze omvang en zonder hoge bergen is dat vrij veel. Enkele veel voorkomende soorten zijn de Vlinderbloemenfamilie, Walstrofamilie, Wolfsmelkfamilie, Palmen en verder Grassen, Bromelia`s, Cactussen en prachtige Orchideeën.

Kenmerkend voor Suriname is het kustbos dat bestaat uit mangrove (vloedbos).

Dieren

De zoogdieren omvatten ongeveer 140 soorten, waaronder 8 soorten apen (o.a. brulapen en kapucijnerapen) en 14 soorten roofdieren (o.a. jaguar en poema). De vleermuizen zijn met 65 soorten goed vertegenwoordigd (o.a. de bloedzuigende vampiers). Verder zijn er drie soorten miereneters, twee soorten luiaards en vijf soorten gordeldieren (waaronder het reuzengordeldier).

Tevens zijn er de Zuid-Amerikaanse tapir en drie soorten herten. Voor de kust en in de riviermonden komt een zeekoeiesoort voor.

De vogelwereld is zeer rijk en omvat meer dan 600 soorten. De trekvogels (vnl. steltlopers uit het noorden) omvatten ten minste 60 soorten. Typische vogels zijn o.a. de rode ibis, de zwarte gier, toekans en papegaaien. Amfibie en reptielen zijn in groten getale bekend geworden (wormsalamanders, Surinaamse pad, pijlgifkikkers, kaaimannen, kamhagedis of leguaan, boa constrictor, anaconda, bosmeester en ratelslangen onder de gifslangen, en zee-, water- en landschildpadden). De vissen omvatten in het zoete water tal van bekende aquariumvissen (karperzalmen en al of niet levendbarende tandkarpers); vooral meervalachtige zijn rijkelijk voorhanden. Speciale vermelding verdienen de piranha's, sidderaal, pijlstaartrog, vieroogvissen en de cichliden. Lagere dieren zijn o.a. vertegenwoordigd door reuzenduizendpoten, vogelspinnen, tot meer dan 13 cm lang wordende landslakken en een ontelbare insectenwereld, waaronder beroemde vlinders als Morpho.

Aan de kust huisvesten o.a. commercieel belangrijke vissen en kreeftachtigen. Talloze dieren worden gejaagd en gegeten, vooral apen, knaagdieren en hoefdieren; zeeschildpadeieren zijn eveneens zeer in trek. Zeeschildpadden en hun legsels worden beschermd door een gemengd systeem van reservaten, quota en verboden. De natuurbescherming behoort daarmee tot de beste in Zuid-Amerika.

Voedsel

in Suriname eet men informeel; de warme maaltijd hoeft nl. niet persé om exact 6 uur te worden gebruikt. Men eet wanneer men iets lust of wanneer men honger heeft. Wel gebruikt men tenminste 2 keer per dag een warme maaltijd nl. tijdens de lunch en tijdens het diner; een warme maaltijd ook in de ochtend is echter niet ongebruikelijk.

Voor de rest van de dag gebruikt men allerlei hapjes tussendoor. In Suriname hecht men niet veel aan termen als voorgerechten, nagerechten enz. Lekker eten en genieten en lekkere smaak staan centraal. Het hoofdbestanddeel van Surinaamse gerechten bestaat uit rijst. Pikante Surinaamse gerechten worden gecombineerd met o.a.: pinda satésaus, zuurgoed, gebakken banaan. Vlees en vis worden altijd extra doorbakken; rauw of halfrauw vis en/of vlees zijn absoluut taboe. de Madam Jeanette peper is de lievelingspeper vanwege de milde smaak en de lekkere geur. Er wordt altijd extra gekookt voor eventuele onverwachte gasten; Surinamers zijn nl. zeer gastvrij. De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de Surinaamse bevolking afkomstig is uit een groot aantal landen; de Surinaamse keuken is daardoor een harmonieuze combinatie van een groot aantal internationale keukens o.a. Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees (China), Hollands, Joods, Portugees, Indiaans; dit heeft mede een bijdrage geleverd aan de vorming van de succesvolle multiculturele samenleving in Suriname, waarin verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar wonen en leven.

Met z'n talloze bevolkingsgroepen is Suriname al eeuwenlang een multiculturele samenleving met even zovele gerechten; door de vreedzame multiculturele Surinaamse samenleving, zijn de verschillende bevolkingsgroepen elkaars gerechten en ingrediënten gaan gebruiken en beïnvloeden waaruit weer nieuwe Surinaamse gerechten zijn ontwikkeld o.a. Roti, Pom, Snesie Foroe, Moksie Metie, Losie Foroe; uit deze vermenging van vele culturen met het Surinaamse, is de unieke Surinaamse keuken ontstaan met een eigen onderscheidend Surinaams karakter.

Geschiedenis

Suriname is nog niet zo oud?! Nederlands Guiana werd in 1815 verdeeld in Suriname, dat in Nederlands bezit bleef, en het huidige Guyana, dat een Britse kolonie werd: Brits Guiana. In 1954 verkreeg Suriname een semi-autonome status binnen Koninkrijksverband. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk. Gouverneur Ferrier, premier Den Uyl en Koningin Juliana ondertekenden het verdrag. Sindsdien is de officiële benaming Republiek Suriname. Van 1980 tot 1989 was Suriname een dictatuur onder legerleider Desi Bouterse. Sindsdien is Suriname gaandeweg gestabiliseerd, al blijven de banden met Nederland enigszins stroef.

Toerisme

Er is een beetje natuurtoerisme ontstaan; de bekendste van deze gebieden zijn stranden waar zeeschildpadden nestelen, het Raleighvallen-Voltzbergreservaat, de Tafelberg, de Sipaliwinisavanne en de Brownsberg. De Aziatische mungo (een mangoest) werd in het begin van deze eeuw ingevoerd ter bestrijding van ratten en de bosmeester (een gifslang); de verspreiding bleef tot op heden beperkt.

Bevolking

De Surinaamse bevolking bestaat uit een mengsel van verschillende etnische groepen:

Hindoestanen, Creolen, Bosnegers (Businenge) of Marrons, Aukaners (Ndyuka), Saramakaners, Javanen, Chinezen, Indianen, Blanken en kleurlingen (nakomelingen van de Nederlanders en andere Europeanen, Libanezen, Syriërs en Anglo-Amerikanen). Hun invloed op de samenleving is groter dan hun aantal (ca. 1 %). Zij wonen vooral in de districten Paramaribo en Wanica. Godsdienst: voornamelijk christen, sommigen moslim. De blanken welke of recentelijk in Suriname zijn komen wonen, of geen gemengd bloed hebben, staan bekend als bakra's. De afstammelingen van de blanke kolonisten die in het midden van de 19e eeuw uit Groningen en Gelderland kwamen, staan bekend als boeroe's. Nakomelingen van Portugese Joden. In hun geschiedenis speelt de Jodensavanne een grote rol. Godsdienst: Overwegend aanhangers van de joodse godsdienst (Joodse Synagoge in Paramaribo). Een nieuwe en groeiende groep inwoners van Suriname zijn de Brazilianen.

Externe links, bronnen, afbeeldingen

Fotogalerij

Als je meerdere foto's netjes op een rij wilt zetten, is het handig om de fotogalerijfunctie te gebruiken.


Waarom schrijf ik er hier een stukje over

Ik heb een stukje geschreven over Suriname omdat ik wilde testen of het zou werken om op deze manier een nieuwe pagina aan te maken. Daarnaast leek het mij wel leuk om iets meer over Suriname te weten te komen het is per slot van rekening ooit van Nederland geweest. Ik hoop dat er kinderen zijn die deze pagina nog mooier kunnen maken. Veel succes, DeMoor 10 mrt 2006 15:34 (UTC)

Bij dit artikel is een afbeelding gewenst. Bezit u een afbeelding die onder een vrije licentie kan worden geplaatst, dan kan u deze hier uploaden.Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Suriname&oldid=1513"