Supercell (Onweer)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Supercell

Een Supercell is het zwaarste type onweersbui wat er bestaat. De supercell komt ieder jaar ongeveer 1x voor in Nederland. In de Verenigde Staten komt er vaker een supercell. Een supercell ontstaat als er een hoge verticale windschering is in een gewone onweersbui. De windsnelheid en richting ontwijkt dan sterk aan de bovenkant van de onderkant. Er ontstaat een horizontale draaiing (vorticiteit). De warme en koude lucht zijn van elkaar gescheiden in supercell waardoor een supercell lang kan bestaan, tot wel enkele uren. Vaak is er ook sprake van een mesocycloon (Een stijgstroom die draait) waaruit een tornado zich kan ontwikkelen.

Impact van een supercell

De supercell kan fors uitpakken, ook in Nederland. Een supercell zorgt voor een grote ravage soms. Niet alleen door de beruchte tornado's kan een supercell vernietigend zijn maar ook kan een supercell gepaard gaan met wateroverlast, tot soms wel 300 mm in 1 uur, hagelstenen van >3 cm, soms kunnen hagelstenen 10 cm groot worden, deze hagelstenen kunnen mensen doden. Ook zeer zware windstoten en valwinden komen voor bij een supercell.

Voorbeelden van de supercell in Nederland

  • 23 juni 2016: Er waren tropische temperaturen tot 31 graden Celsius gemeten, waarna er forse onweersbuien ontstonden met op vrij grote schaal wateroverlast. Ook kwam het in de regio Luyks-gestel en Someren tot een flinke hagelstorm met horizontale hagelstenen van 8-10 centimeter. Er ontstond een miljoenenschade uiteindelijk. Er vielen zover bekend toen geen doden. Er werd code oranje uitgegeven.
  • 7 juni 2019: Er was een zeer actieve onweersweek maar tijdens deze onweersdag kwam het weer tot een supercell met op het officiële KNMI meetpunt Cabauw (In Utrecht) tot een windstoot van 127 kilometer per uur. Er werd voor de 4de keer die week code oranje uitgegeven voor flinke onweersbuien.
  • 27 juni 2020: Het was de laatste dag van een regionale hittegolf, in Groningen kwam het tot een supercell, er werden flinke windsnelheden gemeten met boven Veendam een valwind, deze valwind zorgde voor een grote ravage, er braken bomen af en daken waaiden van de huizen af. Er werden lokaal ook hagelstenen waargenomen van 4 cm grootte, hiervoor gaf het KNMI code oranje af.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Supercell_(Onweer)&oldid=635171"