Sultan Ahmetmoskee

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Sultan Ahmetmoskee

De Sultan Ahmetmoskee, ook bekend als de Blauwe Moskee, is een moskee in de Turkse stad Istanboel. Internationaal wordt de naam blauwe moskee gebruikt. Hoewel de moskee van de buitenkant grijs is, is de moskee aan de binnenkant bekleed met vele blauwe tegeltjes. Dit is een speciaal soort keramiek uit de plaatsje İznik. De moskee gebouwd tegenover de Hagia Sophia tussen 1609 en 1616. De moskee is vernoemd naar sultan Ahmed I, die de opdracht gaf voor de bouw.

De moskee is ontworpen door de architect Sedefhar Mehmet Ağa. De moskee bestaat uit een grote koepel met een doorsnede van 33 meter. Hieromheen zijn verschillende halve koepels gebouwd, die zorgen voor een aflopend geheel. Hierdoor is de moskee aan alle kanten symmetrisch. De moskee heeft zes minaretten. Dit is het op twee na hoogste aantallen minaretten dat een moskee heeft. De moskee heeft zoveel minaretten om rijkdom uit te stralen. In die tijd was het gebruikelijk om aan het aantal minaretten te laten zien hoeveel geld iemand had. De Arabische wereld was hier niet blij mee, aangezien de Al-Masjid al-Haram in Mekka er ook zes had. Voor moslims wordt die moskee als het belangrijkst gezien. De sultan loste dit op door de moskee in Mekka nog twee minaretten te schenken, waardoor deze er meer had dan die in Istanboel. Overigens is de moskee met het meeste aantal minaretten tegenwoordig de Moskee van de Profeet in Medina.

Aan de binnenkant van de moskee zijn diverse tegeltjes te zien in het blauw, groen en rood. Ondanks de naam is ook de binnenkant niet volledig blauw. In totaal zijn er 20.000 tegeltjes aan de binnenkant te vinden, die ieder met de hand zijn geschilderd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sultan_Ahmetmoskee&oldid=547947"