Stichting Leerplanontwikkeling

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

De Stichting Leerplanontwikkeling, afgekort SLO, is een organisatie in Nederland. SLO is een landelijk kenniscentrum voor het onderwijs.

De SLO maakt een overzicht van wat alle kinderen op het basisonderwijs, speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs moeten leren. Dit overzicht heet een curriculum. Dit curriculum maakt SLO samen met leraren, scholen, onderwijsverenigingen en de pedagogische academie voor het basisonderwijs. De SLO werkt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), maar is een onafhankelijke stichting.

In Nederland mogen scholen zelf bepalen hoe ze onderwijs geven, maar dit onderwijs moet wel voldoen aan de onderwijsdoelen van SLO.

Geschiedenis

Jos van Kemenade (PvdA) als minister van Onderwijs. (1975)

SLO werd in 1975 opgericht als Stichting voor de Leerplanontwikkeling door Jos van Kemenade, die toen de minister van Onderwijs en Wetenschappen was. De stichting werd opgericht om het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs te vernieuwen. Om dit te bereiken, wilde hij dat er meer werd samengewerkt tussen onderwijsorganisaties. Het doel van de oprichting was dat er beter en dieper zou worden nagedacht over leerplannen. Sindsdien zorgt SLO ervoor dat de curricula in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs actueel (bij de tijd) blijven en aansluiten op de samenleving.

Taken

SLO:

  • zorgt ervoor dat onderwijsdoelen (kerndoelen, eindtermen, examenprogramma's, referentieniveaus en leerlijnen) worden opgesteld;
  • maakt en test voorbeeldlesmateriaal voor scholen;
  • zorgt ervoor dat het onderwijs wetenschappelijk juist is en dat het curriculum deskundig is;
  • brengt adviezen uit over hoe curricula kunnen worden verbeterd en zoekt hierto ook goede voorbeelden uit het buitenland.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stichting_Leerplanontwikkeling&oldid=775036"