Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Stein (Limburg)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stein is een groot dorp in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg met 11.290 inwoners. Het is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Stein.

Het dorp ligt centraal binnen de gemeente en nabij het snelwegenknooppunt van de A2 en de A76. Bij de plaats horen ook de wijken Kerensheide (waarnaar het knooppunt is vernoemd) en Nieuwdorp. Laatsgenoemde wordt van de rest van het dorp gescheiden door de A76. Het dorp ligt onder de rook van het industriecomplex Chemelot, waar veel inwoners van Stein werken. Ook heeft Stein een haven aan het Julianakanaal.

In Stein staat de Sint-Martinuskerk die in 1894 door de architect Johannes Kayser werd ontworpen. De typische Limburgse mergelen toren stamt uit de 14e eeuw en staat in het oudste gedeelte van de stad, dat iets buiten het moderne centrum ligt. In Kerensheide is in 1943 naar ontwerp van Alphons Boosten een aparte kerk gebouwd, de Sint Jozefkerk.

Het hoogste gebouw van Stein is de woontoren 'De Stevel', die 10 verdiepingen hoog is. Er zijn plannen om het centrum op te knappen, waardoor de Stevel waarschijnlijk wordt afgebroken.

Stein heeft een winkelcentrum genaamd Winkelcentrum Stein. Koopavond op donderdag en op woensdagen is er op het plein voor het oude gemeentehuis een markt.

In Stein ligt verder een middelbare school,SG Groenewald,die bedoeld is voor voornamelijk jongeren uit de gemeenten Stein en Beek. De belangrijkste recreatieve voorziening in Stein is het recreatiepark Steinerbos. Ook is in dit park een zwembad en tennishal gevestigd.

Naast de woonwijken horen bij Stein ook de in het buitengebied gelegen buurtschappen Maasband, Veldschuur en Kleine Meers (in tegenstelling tot Meers, dat van oorsprong bij Elsloo hoort).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stein_(Limburg)&oldid=594598"