Station Kesteren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kesteren (Ktr)

Station Kesteren.jpg

Opening 1 november 1882
Plaats Kesteren
Deelgebied Flag of Gelderland.svg Gelderland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Betuwelijn
Aantal reizigers ? per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Kesteren is een spoorwegstation in het Gelderse Kesteren. Het station ligt aan de Betuwelijn tussen Elst en Dordrecht. Het station is één van de weinig vorkstations van Nederland en is een Rijksmonument.

Het station werd gebouwd in 1882 als onderdeel van de Betuwelijn. Het station kreeg een tijdelijk stationsgebouw. In 1883 werd begonnen met de bouw van het echte stationsgebouw. Niet veel later na de opening werd ook de spoorlijn naar Amersfoort geopend. Kesteren werd hierdoor een knooppunt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het station zwaar beschadigd. De Rhijnbrug bij Rhenen werd toen ook beschadigd, waardoor treindiensten met Amersfoort niet meer mogelijk waren. Veel gebouwen zijn in 1961 gesloopt. In 1963 brak ook nog eens brand op het station uit, waardoor de stationskap en een groot deel van het stationsgebouw in vlammen op gingen. In 1966 werd het station werd opgeknapt en in gebruik genomen.

Er gaan al jaren stemmen op om de spoorverbinding met Rhenen te herstellen. De gemeente Neder-Betuwe is echter bang dat de verbinding niet genoeg geld oplevert.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Kesteren&oldid=672350"