Stadhuis van Groningen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het stadhuis van Groningen

Het stadhuis van Groningen staat aan de Grote Markt in de stad Groningen. Het ontwerp komt van architect Jacob Otten Husly en de stijl is het neoclassicisme.

Het stadhuis werd gebouwd op de plaats van het middeleeuwse wijn- en raadhuis dat in 1775 werd afgebroken.

Een prijsvraag voor een ontwerp voor een nieuw stadhuis werd in 1774 gewonnen door Jacob Otten Husly, maar omdat er te weinig geld was werd dit ontwerp niet uitgevoerd. In 1792 maakte Husly een nieuw ontwerp dat in twee delen werd uitgevoerd, eerst van 1793 tot 1795 en later nog eens van 1802 tot 1810. Dit ontwerp was iets soberder. Oorspronkelijk had het gebouw een U-vormige plattegrond. In 1872 werd de westzijde die toen nog open was echter volgebouwd. In 1962 werd er een uitbreiding voltooid die was gedaan volgens een ontwerp van de architect Jo Vegter. Op dit gebouw was veel kritiek. Het werd in 1996 vervangen door een woon- en winkelcomplex, wat weer was ontworpen door de Italiaanse architect Adolfo Natalini.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stadhuis_van_Groningen&oldid=578929"