Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 24 juni t/m 24 juli staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Honderdjarige Oorlog. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Sporter

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lance Armstrong wist 7 maal de Tour de France te winnen dankzij doping

Een sporter is iemand die een sport uitoefent. Een sporter kan individueel maar ook in groepen sporten. Vaak doen sporters mee aan wedstrijden. Bekende sporters zijn Johan Cruijff (voetbal), Joop Zoetemelk (wielersport), Marco van Basten (voetbaltrainer). Vaak worden sporters gesponsord door een bedrijf, bijvoorbeeld voetbalclub AZ werd gesponsord door de DSB-bank.

Je hebt ook denksporters. Die zijn niet zo fysiek bezig, maar juist met hun hersenen. Daarbij kun je denken aan sporten als dammen en schaken, maar ook internet gamen valt hier onder. Sommigen betwijfelen of dat eigenlijk wel sport is.

Dat geldt ook voor de zogeheten autosport en motorsport. Want hier is niet de sporter, maar de motor de krachtbron. Bovendien is het een gevaarlijke sport. Er gebeuren daarbij soms dodelijke ongelukken.

Soms probeert een sporter op een oneerlijke manier te winnen. Hij of zij kan daarbij doping gebruiken. Dat zijn verboden middelen die iemand helpen om beter te presteren.

video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sporter&oldid=622986"