Sport

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Sporten)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deus Association Football Ball KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!

Sporten is in de eerste plaats elke lichamelijke activiteit die de conditie bevordert, zoals lopen, wielrennen of wat dan ook. Sporten doe je voor je ontspanning (recreatie), of in competitie. Behalve fysieke sporten waarbij je dus je lichaam gebruikt, spreekt men ook over denksporten. Voorbeelden hiervan zijn schaken en dammen. , en bovendien wordt je er nog goedgezind van ook. Veel sporten zijn ontstaan vanuit een (volks)spel.

Eigenlijk is er geen regel, ook wel definitie, waarmee je kunt zeggen wat sport is, zoals je wel kunt zeggen dat een maal een één is. Sporten zijn meestal activiteiten gebaseerd op fysieke beweging gebruikmakend van dingen als kracht, snelheid, behendigheid en denkvermogen.

Kenmerken

Hoewel er geen vaste definitie is van wat een sport is, hebben sporten vaak wel een aantal kenmerken:

  • Een sport heeft altijd dezelfde spelregels.
  • Een sport wordt beoefend voor het plezier van de deelnemers of van de toeschouwers.
  • Een sport bestaat uit een lichamelijke- of denkactiviteit, of een combinatie daarvan.
  • Een sport kun je beoefenen individueel of in een team, met of zonder tegenspelers,
  • Om te winnen (bijvoorbeeld voetbal), of om een doel te bereiken (bijvoorbeeld bergbeklimmen).

Het belangrijkste doel van een competitie is om volgens de regels te winnen.

Amateur of professioneel

Je kunt een sport bedrijven met je vrienden, gewoon om te kijken wie de beste is. Je kunt ook dagelijks trainen en proberen de beste van het land te worden. Dan kun je professioneel worden. Sommige sporters krijgen er veel voor betaald, zoals voetballers, tennissers of honkballers. In andere sporten valt veel minder te verdienen, zoals in turnen of atletiek. Die laatsten doen het meer voor de roem. In alle gevallen geldt wel dat je er plezier in moet hebben, anders houd je het niet vol. Sommige sporters spelen vals, zoals met doping. Dit laatste is jarenlang gebeurd in de Tour de France, in het wielrennen.

Verschillende sporten

Zoek je een sport, kijk op Lijst van sporten

Er is ook een lijst van Nederlandse sportbonden

Fodbold.jpg
Fodbold.jpg

Sporten

Balsporten · Watersporten · Wintersporten · Zaalsporten · Autosporten · Wielersport · Schietsport · Vechtsport · Atletiek
Olympische Spelen


Videoclip

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sport&oldid=857209"