Spoorlijn Woerden - Leiden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Woerden - Leiden

Spoorlijn Woerden - Leiden.png

Opening 15 oktober 1878
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht
Van
naar
Station Leiden Centraal
Station Woerden
Aantal huidige stations 5 (+ 2 in de toekomst)
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Woerden - Leiden is een spoorlijn van 32,5 km lengte tussen de Zuid-Hollandse plaats Leiden en de Utrechtse plaats Woerden. De lijn werd in 1878 geopend door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij. Sinds 1950 rijden de treinen op elektriciteit, daarvoor reden ze er op stoom. De lijn bestaat grotendeels uit een enkel spoor, alleen bij Bodegraven en Zoeterwoude zijn de sporen dubbel. Hier kruisen (passeren) de treinen elkaar. Tijdens de spits wordt dit ook bij Alphen aan den Rijn gedaan. De spoorlijn is een van de spoorlijnen in Nederland die het meest met vertraging te maken heeft. Dit komt doordat het enkelsporig is, maar ook door de vele paden die boeren gebruiken. Hierdoor kan er door de vertraging van de een ook vertraging op de hele lijn ontstaan. Op deze lijn wordt de treindienst verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen. Sinds 2021 wordt er voornamelijk met de lichte Sprinters gereden.

Geschiedenis

De Tweede Kamer gaf in 1860 toestemming van de aanleg van de spoorlijn. De aanleg en het latere onderhoud wordt nog altijd bemoeilijondergrond turf ondergrond die nogal eens voor verzakkingen zorgt. Door de spoorlijn werd er ook een rechtstreekse treinverbinding tussen Leiden en Utrecht mogelijk. Hoewel dit oorspronkelijk het idee was, is dit nooit uitgevoerd. In 1890 werd de spoorlijn overgenomen door de Staatsspoorwegen en sindsdien wordt de lijn alleen voor regionaal vervoer gebruikt. In 1950 werd de lijn voorzien van elektrische bovenleidingen. In 1968 presenteerde de NS een nieuw plan voor de lijn. Men wilde opnieuw een trein laten rijden tussen Leiden en Utrecht en ook werden veel stations gemoderniseerd. De spoorlijn werd ook gebruikt als proef voor de NS om andere spoorlijnen te moderniseren.

In de jaren 90 ontstond het idee voor een lightraillijn, een soort bovengrondse metro, tussen Katwijk en Gouda via Leiden en Alphen aan den Rijn. Dit was de RijnGouwelijn en zou grotendeels gebruik maken van het spoor. Het project werd in 2011 definitief afgeblazen. In 2006 ontspoorde bij Zwammerdam een trein door een knik in het spoor. In 2012 kwam men met een nieuw plan om de lijn meer te gaan gebruiken. Zo komen er twee stations bij en zet men ook twee sprinters in. In 2020 moet dit project voltooid zijn.

Stations

Daarnaast zijn er twee stations in aanbouw: Station Hazerswoude-Koudekerk en Station Zoeterwoude Meerburg.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Woerden_-_Leiden&oldid=757950"