Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Spoorlijn Roosendaal - Vlissingen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Roosendaal - Vlissingen

Staatslijn F.png

Opening In fasen tussen 1863 en 1873
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Zuid-West Nederland
Van
naar
Station Roosendaal
Station Vlissingen
Aantal huidige stations 11
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Roosendaal - Vlissingen, ook wel de Zeeuwse Lijn, Lijn F of Staatslijn F genoemd. Deze spoorlijn is aangelegd door de Staat der Nederlanden. De spoorlijn werd in fasen tussen 1863 en 1873 aangelegd en geopend tussen station Vlissingen, station Middelburg, station Goes, station Bergen op Zoom en station Roosendaal. De spoorlijn kon worden aangelegd na de aanleg van de zogeheten Sloedam en de Kreekrakdam, waarmee de eilanden Walcheren en Zuid-Beveland een verbinding over land kregen met de rest van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben er op de Sloedam enorme gevechten plaatsgevonden.

Vlissingen heeft lang een belanrijke rol gespeeld als havenplaats voor verkeer naar Londen. Na de Tweede Wereldoorlog werden de belangrijkste veerverbindingen met Engeland naar Hoek van Holland verplaatst. Hierdoor verdwenen de boottreinen uit Vlissingen.

Op de lijn kom je twee grote spoorbruggen tegen: Een over het Kanaal door Zuid-Beveland en een over het Schelde-Rijnkanaal. De lijn werd in 1957 voorzien van elektrische bovenleidingen.

Er sloten vroeger verschillende tramlijnen (nu veelal buslijnen) aan op deze lijn. De lijn Goes - Hoedekenskerke wordt sinds 1972 gebruikt als museumlijn door de stoomtrein Goes - Borsele.

De treindiensten op Zeeuwse Lijn worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen. Er rijden 1x per uur een Sprinter en 2x per uur een intercity over de Zeeuwse Lijn.

Stations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Roosendaal_-_Vlissingen&oldid=759351"