Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Spoorlijn Leeuwarden - Stavoren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Leeuwarden - Stavoren

Lijn 3 (Noordelijke Nevenlijnen)

Spoorlijn Leeuwarden - Stavoren.png

Opening Leeuwarden - Sneek: 16 juni 1883

Sneek - Stavoren: 8 november 1885

Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Noord Nederland
Van
naar
Station Leeuwarden
Station Stavoren
Aantal huidige stations 9
Status In gebruik door Arriva
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Leeuwarden-Stavoren, ook wel bekend als de Zuidwesthoek-lijn,  is een spoorverbinding tussen station Leeuwarden en station Stavoren. De lijn is aangelegd door de Staat der Nederlanden tussen 1883 en 1885 en was samen met de spoorlijn Zaandam - Enkhuizen en het spoorveer Enkhuizen-Stavoren (bootverbinding) bedoeld om een ​​rechtstreekse verbinding te bieden tussen Amsterdam en Friesland. De route is enkelsporig en niet geëlektrificeerd. De lijn wordt vanaf 2003 van treindiensten voorzien door Arriva. Sinds december 2007 reed Arriva met Stadler GTW dieseltreinstellen en Wadlopers die van de NS waren gekocht. Op de lijn wordt nu gereden met treinen van het type WINK. De treinstellen hebben het uiterlijk van FLIRT-treinstellen en kennen een powerpack zoals de GTW-treinstellen. Deze hybride powerpack is echter zo opgebouwd dat deze makkelijk aangepast kan worden van bijvoorbeeld diesel naar waterstof of zelfs elektrisch rijden met accu’s.

In de ochtendspits rijden er 4 treinen per uur van Sneek naar Leeuwarden, in de middagspits 4 treinen per uur van Leeuwarden naar Sneek. Twee van de vier treinen stoppen niet in Mantgum. Buiten de spits op werkdagen en op zaterdag 2 treinen per uur tussen Leeuwarden en Sneek. Verder zijn er extra middagspitsritten naar Stavoren (vanaf voorjaar 2021 ook in de ochtend naar Leeuwarden). Ook zijn er extra late avondritten op vrijdag en zaterdag van en naar Stavoren.

De RS3 Regio stoptrein rijdt van Leeuwarden - Stavoren en de

RE3 RegioExpres (sneltrein) rijdt van Leeuwarden - Sneek.

Vroeger sloten op de verschillende stations lijnen van de Nederlandse Tramwegmaatschappij (NTM) aan. Die lijnen zijn toen vrijwel allemaal 'verbusd'. Nu rijden er bussen van Arriva.

Stations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Leeuwarden_-_Stavoren&oldid=759338"