Verbeter WikiKids vandaag nog!

Spoorlijn Groningen - Roodeschool - Eemshaven

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Groningen - Roodeschool - Eemshaven

Lijn 4 - Hogelandspoor

Spoorlijn Sauwerd - Eemshaven.png

Opening Groningen - Roodeschool: 16 augustus 1893

Roodeschool - Eemshaven: 28 maart 2018

Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Noord Nederland
Van
naar
Station Groningen
Station Eemshaven
Aantal huidige stations 10
Status In gebruik door Arriva
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Groningen – Roodeschool , ook wel Hogelandspoor of lijn 4 genoemd (als één van de zeven Noordelijke Nevenlijnen), werd het op 16 augustus 1893 geopend als verbinding tussen station Groningen en station Roodeschool, toen het noordelijkste station van Nederland. De spoorlijn is aangelegd door de Groninger Lokaalspoorwegmaatschappij als aftakking van de spoorlijn Groningen-Delfzijl. Op 3 mei 1978 werd een uitbreiding van de Eemshaven in gebruik genomen voor goederenvervoer.

In 1973 werden om kosten te besparen de stationsgebouwen, met name de entreegebouwen, gesloopt in Winsum, Warffum, Usquert, Uithuizeermeeden en Roodeschool en in 1975 in Sauwerd. Alleen het historische stationsgebouw uit 1891 in Baflo is bewaard gebleven.

In de vroege ochtend van 25 juli 1980 vond in de buurt van Winsum een ​​ernstig ongeval plaats. 9 mensen werden gedood en 21 gewond. Twee volle treinen kwamen met elkaar in botsing in de dichte mist.

Station Roodeschool aan de Hooilandseweg ingebruik

Op 8 januari 2017 is het nieuwe perron aan de westelijke rand van Roodeschool in gebruik genomen voor personenvervoer. De verhuizing was nodig om de spoorlijn naar de Eemshaven te kunnen voortzetten, aangezien het oude station in het stadscentrum lag. Op 4 januari stopte daar de laatste reizigerstrein.

Sinds 28 maart 2018 rijden er reizigerstreinen naar de Eemshaven. De officiële inhuldiging vond plaats op 20 juni 2018 door Koning Willem-Alexander. De treindiensten op de spoorlijn Groningen - Eemshaven worden verzorgd door Arriva. Al in 2005 rijdt Arriva van Groningen naar Roodeschool. Vanaf 2007 gebeurt dat met de Spurts RS4 stoptrein RegioSprinter.

Stations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Groningen_-_Roodeschool_-_Eemshaven&oldid=759339"