Spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn

Spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn.png

Opening 7 oktober 1934
Sluiting
Land Nederland
Deelgebied(en) West Nederland
Van
naar
Station Gouda
Station Alphen aan den Rijn
Aantal huidige stations
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn is aangelegd door de Staat der Nederlanden. De aanleg van het 17 kilometer lange tracé was al in 1926 begonnen, maar pas op 7 oktober 1934 werd de spoorlijn die Gouda met Alphen aan den Rijn verbindt geopend. Dat dit zo lang duurde had vooral met de ondergrond te maken. In die omgeving heb je te maken met turf in de bodem, die te slap is om zomaar op te bouwen. Een speciale fundering was nodig. Het spoor is grotendeels enkelsporig. In 1952 werd het van elektrische bovenleidingen voorzien. Op de lijn rijden voornamelijk sprinters. Sinds 11 december 2016 rijden de treinen onder het merk R-net met het rode type treinstel NS R-net FLIRT.

Hoewel het een hoofdspoorweg is, behoort die niet tot het hoofdrailnet. Er is een concessie (soort vergunning) verleend aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) die loopt van 2016 t/m 2031.

Stations

Station Boskoop Snijdelwijk - NS R-net FLIRT


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Gouda_-_Alphen_aan_den_Rijn&oldid=760199"