Spinnaker

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spinnaker op de Amante Choate 48

Een spinnaker is een zeil dat speciaal is ontworpen om half tegen de wind in te zeilen op koersen met de wind haaks (op 90°) ten opzichte van de koers en met de wind mee (koers in dezelfde richting als de wind). Spinnakers zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal, dat lijkt op parachutestof, meestal nylon. Ze zijn vaak felgekleurd. Ze zijn slechts op drie punten bevestigd en er wordt gezegd dat ze gevlogen zijn. Ze zitten vast aan de top van de mast, een onderhoek zit bevestigd aan de spinnakerboom en de andere hoek wordt losser of vaster gehouden met de schoot (een lijn). Het werkt zeg maar als een vlieger. Ze trekken niet alleen de boot vooruit, de boot wordt van voren ook iets 'opgetild'. Vanwege hun bolling, worden ze ook wel eens ballon fok genoemd.

Typen spinnakers

Er zijn twee typen spinnakers:

  • Symmetrische; deze zijn links en rechts hetzelfde van vorm en geven meer lift (til kracht)
  • Asymmetrische; deze zijn links en rechts verschillend van vorm die beter presteren bij het half aan de wind zeilen, net als een fok. Plezier zeiljachten hebben meestal alleen deze aan boord. Dit type wordt ook wel een gennaker genoemd.

Zetten en strijken

Het zetten en inhalen (strijken) van een spinnaker is een best lastige klus waar je de nodige ervaring voor moet hebben. Vooral omdat het zo'n grote lap stof is die alle kanten uit kan fladderen. Soms gebruiken ze hiervoor een kousvormige zak die eraf en erover getrokken kan worden.

Met een spinnaker kun je niet overstag gaan (met de boeg door de wind gaan), omdat de voorstag dan in de weg zit.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spinnaker&oldid=757015"