Special Air Service

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De Britse Special Forces-eenheid

De SAS, afkorting voor Special Air Service, is de meest gespecialiseerde militaire eenheid van de wereld, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. De SAS, een onderdeel van het Britse leger, bestaat uit zeer goed opgeleide en getrainde soldaten die onder alle omstandigheden kunnen opereren. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgericht en voerde sindsdien over de hele wereld missies uit. Deze Special Forces-eenheid wordt ook ingezet als anti-terreureenheid. Hun motto is: Who dares wins (Wie durft wint).

Het begin

De SAS in Noord-Afrika tijdens de Tweede Wereldoorlog

De SAS werd in 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, opgericht door David Stirling, een luitenant in het Britse leger. Hij bedacht een speciale militaire eenheid, bestaande uit zeer goed getrainde soldaten, die achter de vijandelijke linies zouden moeten opereren. Uiteindelijk kreeg Stirling toestemming om zijn plan uit te voeren. Stirling begon met honderd streng geselecteerde mannen en begon ze te trainen in de omgang met wapens, voertuigen en speciale tactieken.

De eerste operatie vond in datzelfde jaar al plaats, waarbij 2 vliegvelden in Noord-Afrika werden aangevallen. Maar die operatie liep uit op een ramp. Meer dan de helft van de soldaten kwam om door onduidelijke afspraken en slecht weer. Maar de SAS leerde hier wel veel van en voerde in december al een nieuwe missie uit. Ditmaal was het doelwit een ander vliegveld, waarbij 60 vijandelijke vliegtuigen werden vernietigd, een groot succes.

De SAS was succesvol en had een groot aandeel bij de verdrijving van de Duitsers uit Noord-Afrika. Ze groeiden uit tot een belangrijk onderdeel van het leger, maar opereerden zelfstandig. De SAS kreeg jeeps met goede uitrusting en bewapend met twee machinegeweren. Zo kon de SAS snel en effectief toeslaan. Ook in Europa, onder andere in Nederland, ging de SAS door met het saboteren van brandstof- en wapenopslagplaatsen, vernietigen van gevechtsvliegtuigen, enzovoort. De Duitsers en Adolf Hitler waren doodsbang voor deze dodelijke aanvallen van de SAS.

Operaties

Een uitgeruste jeep met SAS-soldaten in Duitsland, 1944.

1950-1980

De SAS voerde ook na de Tweede Wereldoorlog vele missies uit. Vanaf 1950 tot 1980 opereerden ze tijdens oorlogen in Maleisië, Oman en Indonesië.

1980-2000

Eigenlijk werd de SAS vanaf de jaren 80 pas echt bekend. In 1980 werd de Iraanse ambassade in Londen bestormd door gewapende mannen en namen 26 mensen in gijzeling. De SAS moest hier een einde aan maken. De militairen abseilden van het dak af en wisten via de ramen binnen te komen. Alle gegijzelden werden veiliggesteld. De BBC filmde de hele actie. Door deze succesvolle actie stond de SAS opeens volop in de aandacht. Sindsdien wordt de SAS ook gevraagd door buitenlandse regeringen.

Een vroegere jeep van de SAS

Verder vocht de SAS ook in de Falklandoorlog (tegen Argentinië), in Ierland tijdens 'The Troubles', in Irak tijdens de Golfoorlog en in de Balkan tijdens de Bosnische burgeroorlog.

Tijdens de Golfoorlog werd een acht man sterke patrouille in Irak gedropt om nucleaire raketten te vernietigen. Deze missie heet Bravo Two Zero, en is bekend geworden door het boek Bravo Two Zero van Andy McNab, die zelf lid was van de patrouille.

2000-heden

De recente oorlogen waarin de SAS operaties uitvoerde, zijn de Afghaanse oorlog en Irakoorlog. De SAS maakt ook jacht op Taliban- en Al-Qaida-strijders.

Selectie en training

Om bij de SAS te kunnen solliciteren, moet je minimaal drie jaar in het Britse leger hebben gediend. Je moet over een ijzersterke conditie beschikken en je moet ook goed kunnen navigeren. Dat zijn twee belangrijke vaardigheden die als eerste worden getest. In 20 uur tijd moet je 60 kilometer afgelegd hebben, met volle bepakking, door de bergen. Ook is er een nog zwaardere tocht door de jungle. Tijdens die beproeving vallen de meesten af. Je krijgt te maken met parasieten, gevaarlijke dieren, vervuild water, drijfzand en nog veel meer moeilijkheden. In het verleden is er vaak wel eens iets misgegaan, waarbij sommige cursisten zelfs zijn overleden.

De afsluitende oefening is nog een survivaltocht. De cursisten worden de natuur in gestuurd, waar je moet zien te overleven. Maar je moet ook uit handen blijven van de achtervolgers. Ook dit is een hele zware tocht, omdat je vaak al veel ontberingen hebt doorstaan. Als je gepakt wordt, wordt het alleen nog maar zwaarder, want je wordt verhoord. Maar je mag alleen je naam, rang, geboortedatum en nummer zeggen. Soms worden ze 48 uur lang verhoord, waarbij sommigen zich zo ellendig voelen dat ze smeken om te mogen gaan. Kortom, maar een heel klein deel van de cursisten haalt het einde. De SAS wil alleen de beste en meest gedisciplineerde soldaten hebben, omdat je onder alle omstandigheden moet kunnen opereren.

Als je de selectie hebt doorstaan, moet de hele training nog beginnen. Je wordt getraind in wapens, speciale tactieken, medische trainingen, parachutespringen, camouflage, explosieven, het leggen van hinderlagen, geruisloos te werk gaan, enzovoort.

Uitrusting

SAS-leden zijn onder andere uitgerust met:

 • Vuurbestendige kleding
 • Kogelwerend vest
 • Communicatieapparatuur
 • Nachtkijker
 • Mes
 • Gasmasker
 • Automatisch geweer
 • Shotgun
 • Pistool
 • Granaatwerper
 • 'Flashbang' granaten

Feiten

 • De SAS is de meest gespecialiseerde en best getrainde Special Forces-eenheid ter wereld.
 • De SAS geeft belangrijke personen binnen de Britse overheid advies over beveiliging.
 • De Britse SAS is de meest gevraagde eenheid voor gezamenlijke trainingen en het uitwisselen van kennis, ook met bijvoorbeeld de Amerikaanse, Franse en Duitse Special Forces.
 • Om de SAS-soldaten te beschermen tegen bedreigingen, worden ze altijd onherkenbaar gemaakt en gaat de Britse overheid niet in op vragen over de SAS.
 • In Hereford, Engeland heeft de SAS een gebouw waar de soldaten worden getraind.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Special_Air_Service&oldid=840456"