Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Sophia van Griekenland en Denemarken (1914-2001)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Prinses Sophia van Griekenland en Denemarken (Korfoe, Griekenland, 26 juni 1914 - München, Duitsland, 3 november 2001), was de jongste dochter van Andreas van Griekenland en Alice van Battenberg.

Familie

Van vaderskant was ze de kleindochter van Georgios I van Griekenland en Olga Konstantinova van Rusland en stamde ze af van Nikolaj I van Rusland. Van moederskant was zij de achter-achter-kleindochter van Koningin Victoria en Prins Albert. Haar moeder was de kleindochter van Alice van Hessen-Darmstadt (de tweede dochter van Koningin Victoria en Prins Albert).

Sophia was de zus van Prins Philip, die getrouwd is met Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Ze had ook drie zussen: Margarita, Cecilie en Theodora.

Eerste huwelijk

Sophia trouwde op 15 december 1930 in Berlijn met Prins Christoph van Hessen-Kassel. Christoph was de zoon van Friedrich Karl van Hessen-Kassel en Prinses Margarete van Pruisen. Hij was ook de achterkleinzoon van Victoria en Albert via hun oudste dochter Victoria. Ze kregen 5 kinderen:

Op 7 oktober 1943 overleed Christoph door een vliegtuigongeluk in de Apennijnen bij Forlì.

Tweede huwelijk

Sophia hertrouwde op 23 april 1946 in Salem met Georg Wilhelm van Hanover. George was de zoon van Ernst August van Brunswijk en zijn vrouw Viktoria Luise van Pruisen. Ze kreeg nog 3 kinderen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sophia_van_Griekenland_en_Denemarken_(1914-2001)&oldid=82191"