Slot Herrenchiemsee

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het paleis vanaf de lucht.

Slot Herrenschiemsee is een paleis in de Duitse stad München. Het paleis is vernoemd naar het eiland waarop het ligt, namelijk Herrenchiemsee. Het paleis kan tegenwoordig bezocht worden door publiek.

Geschiedenis

De Beierse koning Lodewijk II kocht het eiland Herrenchiemsee in 1873. Hij wilde hier een paleis opbouwen, waar hij rust en stilte had. Ook moest er een grote tuin omheen komen. Lodewijk II bezocht het Kasteel van Versailles in Frankrijk. Hij was helemaal enthousiast en wilde dat zijn paleis in dezelfde stijl werd gebouwd. In 1878 werd begonnen met de bouw van dit paleis. Het paleis moest groter worden dan Versailles zelf. De bouw van het paleis was een enorme uitdaging. Er werkten 4000 mensen tegelijk aan het paleis en er moest een goede planning voor zijn.

Na zeven jaar bleek de schatkist van Beieren leeg te zijn. Beieren was helemaal blut. Kort hierna overleed Lodewijk II. De plannen werden stilgelegd. Tot op de dag van vandaag is het paleis niet afgemaakt. Alleen zijn alle gaten gedicht. Zodat het paleis goed tegen water en neerslag kan. De zijvleugel en een aantal bijgebouwen zijn nooit afgemaakt. Deze werden in 1907 gesloopt. Sinds de laatste jaren worden de bijgebouwen in de tuin gerestaureerd. In de zuidvleugel van het paleis zit tegenwoordig een museum.

Één van de gevels van het paleis. Deze foto is genomen vanaf de tuin van het paleis.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slot_Herrenchiemsee&oldid=375997"