Skateboarden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Skateboarden is een Amerikaanse sport die ontstaan is eind jaren '60 van de 20e eeuw.
Surfers zijn ermee begonnen.
Deze sport wordt beoefend door middel van een skateboard:

 • een essenhouten plank,
 • 2 trucks,
 • vier wieltjes waar elk 2 lagers in zitten.

je kan met het skateboard springen door je rechter voet op de tail ( de achter kant ) te zetten en je linker voet ongeveer in het midden van het skateboard te zetten je drukt met je rechter voet op de achterkant en terwel je dat doet schuif je je linker voet naar vooren als het vaak oefent gaat het steets beter.

Skateboarden

Skateboarden werd in de jaren 50 aan de westkust van de VS door een paar surfers uitgevonden. Het bestond eerst uit enkel rijden ,slippen en een truckje namelijk de wheelie. Het skateboard zag er smal en lang uit en had kleien wielen die gaven niet veel grip en waren erg gevaarlijk. Omdat het moeilijk was om een wheelie te maken hadden ze achter op het board een tail gemaakt. Er werd in de jaren 60 een skateboard magazine over de hele wereld gestuurd. Er kwam een verbetering in de skate geschiedenis, de wielen werden vervangen door plastic wielen. Dit zorgde ervoor dat je harder reed. Tijdens de droge periode in California lieten mensen hun zwembad leeglopen en daar gingen skaters stiekem in skaten. In zwembaden werden er verder nog meer dingen uitgevonden zoals carven (bochten maken) In de jaren 80 werden de boards breder voor meer stabiliteit. Met de uitvinding van steeds meer vert tricks kwamen eind 90 jaren vert boards met meer nose. Ook de vert wielen werden smaller. De slalom skaters ontdekten dat een licht stevig board veel betere resultaten geeft. Niet alleen hout, maar ook kevlar werden populair vanwege de stevigheid. Door een vermindering van de media en een gebrek aan nieuwkomers neemt de populariteit van de sport begin jaren tachtig weer af. In 1989 werd het weer een hype. Uiteindelijk ontstonden er 2 soorten skateboarden Freestyle skaten en vert ramp skateboarden. (vert ramp skateboarden is meer halfpipe skateboarden dan op straat skaten) Toen werd er door een prof Mark Gonzales het glijden over een rail uitgevonden. Bob Burnquist werd in 2005 tot beste skater uitgeroepen. Skateboarden is een nog volop levende sport. Dat wordt wel bewezen tijdens de WK Freestyle 2005 in Brazilië, waar zelfs deelnemers uit Japan aan meededen.

Tony Hawk

Tony hawk is geboren op 12 mei 1968 in San Diego (amerika).Tony begon met skaten vanaf zijn negenste levensjaar. Tony was erg vastbesloten als hem iets niet lukte. Hij kreeg een skateboard van zijn broer dat was een banana boord. Hij probeerde veel tricks uit. Op twaalfjarige leeftijd een sleepte hij een sponsorcontract binnen. Twee jaar later was hij al een volledig prof. Op zijn 16de was hij al wereldkampioen vert ramp skateboarder en hij werd toen beschouwd als de beste skateboarder ter wereld. Hawk verscheen ook regelmatig in televisieprogramma’s zoals jackass. Toen hij 17 was kocht hij zijn eigen huis en twee jaar later nog een andere. Hij trouwde met Cindy Dunbar in april 1990. In 1991 was het zijn eind in de skateboard wereld. Hij viel op zijn hoofd en was erg gebleseerd. Het ging niet goed met hem en zijn vrouw moest de koste gaan verdienen. In 1992 kregen ze een zoon, Riley ganaamd. Hij had zijn huis in fallbrook al verkocht. Twee jaar later gingen ze scheiden en het bedrijf birdhouse liep slecht. Het ging weer goed met het bedrijf en trouwde met Erin. Op 26 maart 1999 kregen ze samen een zoon spencer.Nu is Tony een trotse ouder maar,zegt ik voel me niets zo oud als andere ouders. Hij skate nog elke dag maar geen compentities meer zoals de X games. Tony Hawk skate nog steeds als een professioneel skateboarder. Van de 103 wedstrijden waar hij aan heeft meegedaan won hij er 73. Hij nam afscheid van zijn carrière door een speciale stunt, dat was de 900, die konden slechts een paar skateboarders. Uiteindelijk duurde zijn carrière 17 jaar als pro skater.

Longboarden

Een longboard wordt in tegenstelling tot een skateboard niet gebruikt voor tricks, maar voor het afleggen van relatief lange afstanden. Vaak wordt van heuvels en hellingen afgereden. Het sturen gaat op een andere manier dan bij skateboarden. Omdat een longboard te lang is om van de grond af te tillen bij het sturen, stuurt men op een longboard alleen door het lichaamsgewicht naar de linker- of rechterkant van het board te verplaatsen. Longboards worden vooral gebruikt om grotere afstanden op een hogere snelheid af te leggen dan met een gewoon skateboard. Je hebt verschillende soorten rijstijlen.

 • Cruisen : Dit is de rustigste manier van longboarden. Er wordt met de voet afgezet om op snelheid te komen.
 • Downhill : Bij deze vorm van longboarden wordt van een (steilere) helling gereden, waardoor hogere snelheden worden gehaald.
 • Carven : carven is door links en rechts te sturen snelheid maken en voortbewegen.. Carven met een gewoon longboard wordt ook wel pompen genoemd.
 • Sliden : Sliden is niet zoals met snowboarden over een rail heen gaan, wat bij skateboarden grinden heet, maar sliden is hetzelfde als driften met een auto. Op deze manier kan men scherper sturen of heel snel afremmen. Hiervoor gebruikt men vaak speciale bescherming, zoals de slide handschoenen, een handschoen met een dikke beschermlaag zodat de rijder zijn of haar hand op de grond kan

Tricks

Bij het skateboarden zijn er heel veel tricks te beoefenen, helaas zijn het te veel om op te noemen dus doe ik de bekendste tricks, 1. ollie, 2. kickflip, 3. pop shove-it.

Ollie

De Ollie is vernoemd naar de 14 jarige skateboarder Alan Ollie Gelfand. De Ollie is een beginners trick die je bij bijna met elke trick nodig hebt. Deze trick werkt zo : stap 1. Buig je knieën. 2. Ga met een voet in het midden van het bord staan en met je andere voet op de tail. 3. Trap met je voet zo hard mogelijk op de tail zodat je van de grond komt. 4. Schijf met je voorste voet zo snel mogelijk naar de voorkant. 5. Hij je evenwicht en kom weer goed neer

Kickflip De kickflip is uitgevonden door Rodney Mullen in 1982.Hij was een professionele Freestyle skateboarder. Tijdens zijn carrière heeft hij wel 38 tricks bedacht. Bij de kickflip is het de bedoeling om je board 360 graden te draaien terwijl je erboven hangt. De trick is eigenlijk een ollie allen dan schuif je voet naar de zijkant zoddat het board gaat spinnen

Pop shove-it Ook wel Shove-it genoemd. Hierbij draait het board 180º. Zelf draai je niet. Stap1 maak een ollie. 2. Als je in de lucht hangt moet je je board wegduwen aan een kant zodat het board draait. 3. En dan moet je nog goed terecht komen.

The x games

De X games zijn jaarlijkse wedstrijden. The x games zijn wedstrijden voor skateboarden, inline skaten, bmx, motor cross, snowboarden, surfers, auto racen en nog veel meer. (het zijn meestal extreme sporten) Het is opgesplitst in twee seizoenen namelijk de winter x games en de zomer x games. De winter x games worden op jan/feb gehouden en de zomer x games in augustus. Alle X games kan je live volgen op tv op net ESPN en dat is ook meteen de hoofdsponser.Door mee te doen maak je kans op prijsengeld, en bronzen, zilveren en gouden medailles. X games medailles zijn zeer gerespecteerd en geven je een goede status. Bij de X games is verplicht bescherming te dragen aan je gewrichten. De skateboarders dragen meestal een T-shirt met korte mouw en een korte broek. (dat doen ze omdat je daarin lekker kan bewegen) De grote x games kampioenen zijn Tony Hawk, Rodney mullen, Danny Way en Ryan Sheckler. Er zijn bij de x games verschillende onderdelen bij skateboarden. Namelijk : Vert ramp, big air, streetstyle en nog veel meer.

Onderdelen van een skateboard

Dit zijn de belangrijkste onderdelen en waar het meest over te vertellen is.

 • Griptape : is vastgeplakt aan het board voor extra houvast tijdens tricks. Het lijkt op een soort schuurpapier.
 • Deck : Moderne decks zijn gemaakt van 6-12 lagen esdoornhout (een stevig soort hout, afkomstig uit Amerika) en ze worden samen geperst met een soort houtlijm.
 • Schokdempers : zorgen ervoor dat als je na een trick neerkomt de schokken worden opgevangen. Schokdempers worden gemaakt van ruber.
 • Trucks : Trucks zijn de verbindingsstukken tussen het board en de wielen. Je kunt er ook een bijvoorbeeld een 50-50 mee grinden (dat is glijden met je trucks over een rail). Ook door de trucks is het gemakkelijk sturen. Je ziet ook een schroef op de truck staan. Dat heet de kingping. Hoe meer je het aanspant hoe minder je kan sturen. Dus hoe losser de schroef of kingping staat, hoe meer je kan sturen. Sturen doe je door te leunen waar je heen wilt.
 • Wieltjes : Wieltjes zijn verkrijgbaar in alle soorten prints, maar dat is helemaal niet belangrijk, want die print is al afgesleten na een dagje goed skateboarden. Wieltjes bestaan uit 'urethaan', dat is een kunststof die stevig is, waarmee je hoge snelheden kan halen. Je hebt 2 soorten wielen nummer 1 harde wielen die zijn meer voor het skatepark en streetstyle tricks. Nummer 2 zachte wielen meer geschikt voor vert ramp skateboarden.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Skateboarden&oldid=736580"