Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Sjoerd Sjoerdsma

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sjoerd Sjoerdsma
Sjoerd-Sjoerdsma (cropped).jpg
Sjoerd Sjoerdsma (2017)
Naam voluit Sjoerd Wiemer Sjoerdsma
Geboren 10 juli 1981
Geboren te Eindhoven
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij D66
Religie
Stroming
Functie Tweede Kamerlid voor D66
Aantreden 20 september 2012
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Voorzitter van de Nationale Jeugdraad
(2008-2009)
Diplomaat bij de Nederlandse ambassade in Kabul
(2010-2011)
Diplomaat bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah
(2011-2012)
Tweede Kamerlid voor D66
(2012-nu)
Lid van de Parlementaire Assemblee van de NAVO
(2019-nu)
Portaal Portal.svg Politiek


Sjoerd Sjoerdsma (geboren op 10 juli 1918 in Eindhoven) is een Nederlandse socioloog, diplomaat en politicus. Hij is sinds 20 september 2012 lid van de Tweede Kamer voor D66. In de Kamer houdt hij zich bezig met Europese zaken, de MH17 en de initiatiefwet om tijdelijk een dubbele nationaliteit toe te staan voor Britten na de Brexit. Daarnaast houdt hij zich bezig met de mensenrechtenschendingen in Rusland en de Volksrepubliek China. Ook stelt hij de wereldwijde vervolging van atheïsten aan de kaak.

Biografie

Sjoerd Sjoerdsma is geboren in het Brabantse Eindhoven en opgegroeid in het Limburgse Limbricht. Hij studeerde sociologie aan het University College Utrecht van de Universiteit Utrecht. Later studeerde hij internationale betrekkingen aan de London School of Economics and Political Science. Tijdens en na zijn studietijd was hij redacteur van het tijdschrift MacFan voor Macintoshgebruikers. Ook was hij van 2008 tot en met 2009 lid van de Nationale Jeugdraad.

Na zijn studietijd heeft hij als diplomaat gewerkt bij de Nederlandse ambassade in Kabul (Afghanistan) en het Bureau Nederlandse vertegenwoordiging bij de Palestijnse Autoriteit in Ramallah. In 2018 werd hij lid van het bestuur van Stichting Machiavelli en sinds 2019 is hij lid van de Parlementaire Assemblee van de NAVO.

Sjoerdsma staat bekend om zijn felle opstelling tegen de mensenrechtenschendingen in Rusland en de Volksrepubliek China. Zo is hij voorstander van de invoering van een wet die vergelijkbaar is met de Amerikaanse Magnitskywet. In deze Amerikaanse wet uit 2009 ontzegde de Amerikaanse regering aan iedereen die betrokken was bij de dood van de Russische advocaat Sergei Magnitsky de toegang tot het land. Vladimir Poetin wordt in verband gebracht met de moord, omdat Magnitsky de corruptie binnen de Russische overheid aan het onderzoeken was. Sjoerdma houdt zich ook bezig met China. Zo was hij degene die in februari 2021 een motie indiende waarmee de Tweede Kamer de genocide op de Oeigoeren erkende. Daarnaast stelt Sjoerdsma de wereldwijde vervolging van atheïsten aan de kaak: in 2019 bracht hij de initiatiefnota Vrij zijn om niet te geloven uit. Hierin stelt Sjoerdsma dat hij vindt dat de overheid meer moet doen tegen de vervolging van atheïsten.

Politiek

Sjoerdsma was voor het eerst verkiesbaar bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 waar hij verkozen werd tot Kamerlid voor D66. In 2017 en 2021 werd hij herkozen. Als Kamerlid heeft Sjoerdsma zich naast zijn normale taken ook beziggehouden met de mensenrechtenschendingen in de Volksrepubliek China. In februari 2021 diende hij namens D66 een motie waarmee de Tweede Kamer de genocide op de Oeigoeren erkende. In maart van datzelfde jaar volgende de Europese Unie dat op met een aantal sancties op Chinezen die een belangrijke rol spelen bij de Chinese overheid. Naar aanleiding van die sancties stelde de Chinese regering een lijst op met Europese politici die niet meer naar China mogen reizen. Op die lijst stond ook Kamerlid Sjoerdsma. Aangezien China een dictatuur is en geen onafhankelijke rechtspraak kent, kan Sjoerd Sjoerdsma niet in China naar de rechter stappen om tegen het besluit van de regering in te gaan.

Privé

Sjoerd Sjoerdsma en zijn vriendin hebben samen twee dochters en wonen in Amsterdam.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sjoerd_Sjoerdsma&oldid=679840"