Sistrum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nefertari, de vrouw van Ramses II, met een sistrum
Romeinse sistrum

Een sistrum (meervoud: sistra of van het Griekse seistron wat letterlijk "dat wat wordt geschud" betekent). Het is een slaginstrument uit het oude Egypte en later ook nog gebruikt bij de Romeinen. Het bestaat uit een handvat en een U-vormig metalen frame, gemaakt van messing of brons en tussen de 30 en 76 cm breed. Wanneer ze worden geschud, maken de kleine ringen of lussen van dun metaal op de beweegbare dwarsbalken een geluid dat kan variëren van een zacht gerinkel tot een luid gerinkel. De naam in de oude Egyptische taal was sekhem en sesheshet.

Het instrument is bij opgravingen gevonden en staat ook afgebeeld in de Egyptische hiërogliefen.

Het moderne West-Afrikaanse rammelinstrument wordt ook wel een sistrum genoemd. Het is tegenwoordig ook te vergelijken met een zelfgemaakte houten rammelaar met bier doppen.

Het sistrum was een heilig instrument in het oude Egypte en werd het gebruikt bij dansen en religieuze ceremonies. Het werd ook geschud om de overstroming van de Nijl te voorkomen en om Set af te schrikken (Set is een god van woestijnen, stormen, wanorde, geweld en buitenlanders in de oude Egyptische godsdienst) .

De tamboerijn is de tegenwoordige vorm die het meest op de sistrum lijkt. Ook deze wordt nog wel bij ceremonies gebruikt.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sistrum&oldid=663632"