Sint-Pietersplein

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Het Sint-Pietersplein vanaf het dak van Basiliek.

Het Sint-Pietersplein of Piazza San Pietro is een plein in Vaticaanstad. Het bekendste gebouw op het plein is de Sint-Pietersbasiliek. Het Sint-Pietersplein is ontworpen door Gian Lorenzo Bernini. Hij heeft het plein gebouwd in een klassieke stijl, zoals de basiliek. Het plein is gebouwd tussen 1656 en 1667. Het heeft een lengte van 340 meter en breedte van 240 meter.

De Colonnades

Een van de colonnades.

Rond om het Sint-Pietersplein staan twee colonnades. Deze twee colonnades lopen van de Basiliek naar het begin van het plein. de poten van colonnades bestaan uit zuilen en pilaren. Op de colonnades staan maar liefst 140 beelden van Katholieke heiligen. In het midden vormen de Colonnades en halve cirkel, waarvan de fonteinen de middelpunten zijn. Aan de kant van de basiliek worden de colonnades iets groter, omdat ze vonden dat het beter eruit zag. Aan de kant van de ingang sluit de colonnade af en staan de vier pilaren in één rechte lijn.

De Obelisk

Op het plein staat ook de Vaticaanse Obelisk. De obelisk is komt oorspronkelijk uit Egypte en staat op het midden van het plein. De obelisk is 40 meter hoog en weegt 340 ton. In 37 n.Chr. is hij naar Rome gebracht en stond in het Circus van Nero. In de 4de eeuw werd hierover heen de Sint-Pieterskerk gebouw. In 1586 werd de obelisk in opdracht van Paus Sixtus V verplaatst naar het plein. In de Middeleeuwen dacht dat in de top van de obelisk het as van Julius Caesar zat, tegenwoordig staat hier een kruis. Op de obelisk is de vloer zo betegeld dat er lijnen zijn naar de 4 windrichtingen.

De fonteinen

Een van de twee fonteinen.

Aan de zijkanten van obelisk staan twee fonteinen. Deze fonteinen zijn allebei precies hetzelfde. In 1612 kwam de eerste fontein. Deze was ontworpen door Carlo Maderno, die ook andere bouwwerken in Rome heeft gemaakt. In 1675 werd een tweede fontein gebouwd die precies moest lijken op de eerste. Deze fontein werd gebouwd door Bernini. De tweede werd gebouwd om de plein weer symmetrisch te krijgen. Per minuut gaat er 38000 liter water door de fonteinen heen. De fonteinen kunnen een hoogte van 14 meter bereiken. Het water dat in de fonteinen zit, komt uit het Meer van Bracciano

Activiteiten

Op het Sint-Pietersplein zijn vaak activiteiten. Elke zondag om twaalf uur geeft de paus vanuit zijn werkkamer in de basiliek een zege. Tijdens conclaven (het kiezen van een nieuwe paus) staat het hele plein vol met mensen, omdat men niet binnen in bij het conclaaf kan kijken. Als er witte rook komt uit de schorsteen, is er een nieuwe paus. Deze wordt dan voorgesteld vanaf het balkon van de basiliek. Ook tijdens christelijke feesten, zoals Pasen of kerst, geeft de paus een conferentie. Hierbij zijn ook veel mensen. Tijdens de kerst staan er op het plein een grote kerstboom en kerststal.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sint-Pietersplein&oldid=352131"