Sesamstraat

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Sesamstraat
Geen afbeelding
beschikbaar
Alternatieve titel
Genre Educatief
Jeugd
Sketchprogramma
Presentator
Speelduur
Bedenker Joan Ganz
Lloyd Morrisett
Ontwikkelaar
Samensteller
Redactie
Eindredactie
Presentatie
Hoofdrollen
Stemmen
Stemmen (oorspr.)
Stemmen (NL)
Regie
Schrijver
Tekenaar
Montage
Muziek
Intromuziek
Orkestratie
Kostuums
Land van oorsprong Vlag van België België (1976-1983)
Vlag van Nederland Nederland (1976-heden)
Taal Nederlands
Locatie
Gerelateerde series Sesame Street
Producer
Coproducent
Uitvoering
Productiebedrijf
Start 4 januari 1976
Einde
Afleveringen
Seizoenen 39
Netwerk
Zender Flag of the Netherlands.svg NPO Zappelin
Flag of the Netherlands.svg Npo Zapp Xtra
Televizier-Ring 2010 (Gouden Stuiver)
Tv-commercial 1
Tv-commercial 2
[0243086 IMDb-profiel]
[ MovieMeter-profiel]
Website
www.sesamstraam.ntr.nl
Portaal Portal.svg Televisie

Sesamstraat is een van oorsprong Amerikaans kindertelevisieprogamma. In de VS begon het in 1969 als Sesame Street. In 1976 kwam het ook in Nederland en Vlaanderen op televisie onder de naam Sesamstraat. Het is tegenwoordig te zien in het kinderblok van Nederland 3, Z@ppelin. Het wordt herhaald om 7 uur 's ochtends.

Wie doen er mee?

Er doen zowel echte mensen mee als poppen (die heten hier Muppets). Bekende Muppets zijn:

 • Bert en Ernie
 • Koekiemonster
 • Elmo
 • Grover
 • Graaf tel
 • Zoe
 • Kermit de kikker
 • Tommie
 • Pino
 • Ieniminie
 • Purk
 • TV monster
 • Oscar

Een paar hiervan – zoals Kermit – komen ook voor in The Muppet Show, een ander Amerikaans kinderprogramma.

Geschiedenis

In Amerika konden vroeger niet alle kinderen naar school. Er waren ook arme wijken. De ouders konden school niet betalen. Maar toen Sesame Street in 1969 kwam, gingen die kinderen daarnaar kijken. Dus die kinderen kregen een soort thuisles!

In 1972 werd er voor proef een aflevering van Sesame Street in Nederland uitgezonden. In 1974 werd er een proefaflevering uitgezonden in de Nederlandse versie. Het kreeg de naam Sesamplein met een echt plein als decor. Maar Sesamplein ging uiteindelijk niet door, en toen werd het Sesamstraat. Dat kreeg goede reacties!

Op 4 januari 1976 was de allereerste uitzending van Sesamstraat op de Nederlandse televisie. Het filmpje bij de leader (het standaard liedje aan het begin van elke aflevering) wordt elke paar jaar vernieuwd. De tekst ervan is ook twee keer veranderd, maar de melodie is altijd hetzelfde gebleven.

De acteurs

Renée Menschaar zit in het pak van Pino (de vogel) en doet ook zijn stem. Judith Broersen speelt Purk (het varken) en doet ook haar stem (Purk is een handpop). Bert Plagman speelt Tommie (de hond) en doet ook zijn stem (Tommie is een handpop ). Catherine Woerden speelt Ieniemienie (de muis) en doet ook Ieniemienies stem (Ieniemienie is zelf een handpop). Er zijn ook nog heel veel losse filmpjes in Sesamstraat, alleen zijn die overgenomen uit de Amerikaanse serie en vertaald in het Nederlands. Er zijn ook echte mensen die in de serie Sesamstraat meespelen en dan gebruiken ze meestal ook gewoon hun eigen naam. Zoals Aart Staartjes die heel lang "meneer Aart" die altijd wel wat te klagen heeft gespeeld. Sien Diels speelt ook zichzelf. Martin van Waardenberg speelt buurman Baasje en is een vervelende buurman. Hakim speelt Hakim en is een gezellig en vriendelijk persoon. Peetje wordt gespeeld door Gerda Havertong en is een gezellige Surinaamse.

Zenders

Sesamstraat is in de loop van de tijd meerdere malen van zender veranderd. Eerst was het afwisselend op Nederland 1 en 2, op bepaalde dagen van de week. Vanaf 1988 werd Sesamstraat uitgezonden op Nederland 3 (dat toen net was opgericht) en ook de zendtijd werd vervroegd, van 18:30 naar 17:45. Vanaf 2006 werd Sesamstraat weer op Nederland 1 uitgezonden, nu om half zes. In 2009 ging de zendtijd naar 17:00. Het programma kwam in het nieuws toen het steeds meer kijkers verloor door de steeds vervroegde uitzendtijd. Daarom werden er vele acties gehouden. Daardoor hebben ze veel kijkers verloren.

In november 2015 werd bekend dat Sesamstraat vanaf 2016 alleen nog digitaal wordt uitgezonden, op NPO Zappelin.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sesamstraat&oldid=825502"