Sergio Mattarella

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sergio Mattarella

Sergio Mattarella (geboren te Palermo op 23 juli 1941) is een Italiaans politicus en de huidige president van Italië. Hij is dit sinds 3 februari 2015. Hiervoor was hij lange tijd parlementslid en is ook minister geweest. Mattarella is de twaalfde Italiaanse president en de eerste Siciliaan die deze functie vervuld.

Mattarella behoort tot de Democratische Partij.

Levensloop

Mattarella werd in Palermo op Sicilië geboren. Zijn vader was leider van een politieke partij en zijn oudere broer zou president van Sicilië worden. Mattarella studeerde in 1964 af aan de universiteit van Rome in rechten. Na een tijdje ging hij onderwijzen op de universiteit van Palermo.

Toen zijn broer werd vermoord door de maffia besloot Mattarella uit de politiek te stappen, maar in 1983 werd hij lid van de Kamer van Afgevaardigden. Hij werd hierna minister van parlementaire zaken en minister van onderwijs. In 1990 stopte hij als minister, om vice-secretaris van de partij waarbij hij hoorde te worden. Na vier jaar werd deze partij opgeheven, vanwege de vele corruptie, en uiteindelijk zou Mattarella in 2007 samen met anderen de Democratische Partij oprichten. In 2011 werd hij rechter van het hoogste gerechtshof van Italië. Op 31 januari 2015 werd hij verkozen tot de nieuwe president van Italië.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sergio_Mattarella&oldid=566616"