Scoliose

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Röntgenfoto van een scoliose patiënt

Scoliose is een afwijking in de ruggengraat die veroorzaakt kan worden door harde groei of een aangeboren afwijking. De meeste gevallen ontstaan tijdens een groeispurt. Doordat het kind nog verder groeit, is het van belang dat de scoliose snel wordt aangepakt, anders kan die verergeren.

Een scoliose kan een S of C vorm hebben en wordt een scoliose genoemd als er sprake is van meer dan tien graden afwijking. Vanaf zo'n 25 graden moet de patiënt een brace dragen, een soort korset, om de scoliose af te remmen. Bij 50 graden afwijking wordt er overwogen een operatie te doen. Onder de 25 graden kan de patiënt therapie volgen bij een fysiotherapeut. Één van die therapieën heet de Schroth-therapie. Hierbij worden per dag een aantal oefeningen gedaan waarbij de patiënt zoveel mogelijk tegen de bocht in moet hangen. Als het lichaam van de patiënt niet van plan is de scoliose te laten verergeren kan de die zelfs verminderen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Scoliose&oldid=575170"