Schermbloemenfamilie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schermbloemenfamilie
Apiaceae

Umbelliferae-apium-daucus-foeniculum-eryngium-petroselinum.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving divers, ook in (groente)tuinen
Behoort tot de 'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Portaal Portal.svg Biologie

De schermbloemen-familie (Apiaceae of Umbelliferae) is een familie van meestal aromatische (geurende) bloeiende planten genoemd naar de moerasscherm (Apium) en algemeen bekend als de selderij familie, wortelfamilie of peterseliefamilie, of gewoon als schermbloemigen. Het is de 16e grootste familie van bloeiende planten, met meer dan 3.800 soorten in ongeveer 446 geslachten, waaronder bekende en economisch belangrijke planten als ajwain , engelwortel, anijs, asafoetida, karwij, wortel, selderij, kervel, koriander, komijn, dille, venkel, lavas, fluitenkruid, peterselie, pastinaak en zeehulst, evenals silphium, een plant waarvan de identiteit onduidelijk is en die mogelijk is uitgestorven.

De schermbloemenfamilie kent ook een behoorlijk aantal giftige soorten, zoals de reuzenberenklauw, en een kleiner aantal zeer giftige soorten, zoals wilde hemlock, waterhemlock, gevlekte cowbane, dwazenpeterselie en verschillende soorten waterdruppelkruid.

Kenmerken

Waar je de schermbloemenfamilie vooral aan herkent is de bloeiwijze. de bloemen zijn bijna altijd gegroepeerd in eindschermen (soort paraplu's), die enkelvoudig of meervoudig samengesteld kunnen zijn. De plant heeft meestal een penwortel.

Soorten

De volgende soorten kun je in Nederland en België tegenkomen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schermbloemenfamilie&oldid=778711"