Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Sandwich (gerecht)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sandwiches met onder andere spek en sla.

De sandwich is een gerecht. Het bestaat uit een dubbele boterham. Traditioneel is deze boterham vierkant en heeft korsten. Tussen de twee boterham is de sandwich met allerlei dingen belegd. Vervolgens wordt de boterham diagonaal (van hoek tot hoek) gesneden, waardoor er twee driehoeken ontstaan. Tegenwoordig worden rijk-belegde broodjes ook sandwiches genoemd.

De sandwich komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk, waar het gebruikt wordt voor de afternoon tea (beter bekend als High tea). Er is ook een product voor op je sandwich, sandwichspread.

Geschiedenis

Een club sandwich.

Als we sandwich letterlijk vertalen, betekend het zandheks. De sandwich heeft echter niets met zand of heksen te maken, maar wel met het plaatsje Sandwich in Engeland. Sandwich was vroeger een graafschap. De eerste sandwich werd voor de vierde graaf van Sandwich, John Montagu, gemaakt. Volgens het verhaal zou John Montago de hele dag zitten te kaarten. Het was zo erg dat de kok zich zorgen begon te maken om zijn gezondheid. Bij maakte een dunne boterham met veel beleg. Het werd op een tafeltje naast de graaf gezet en zo kon hij eten en spelen te gelijk.

Omschrijving en verspreiding

Een sandwich bestaat origineel uit twee sneden brood met daartussen één of meerdere lagen beleg. Vaak wordt rosbief, ham of kaas gebruikt. Vaak zit er ook sla (met eventueel tomaat en/of komkommer) op de sandwich met saus. Doordat de sandwich oorspronkelijk zo dun was kon het met één hand worden gegeten.

Tegenwoordig is zijn er nieuwe soorten sandwiches ontstaan. Zo zijn er ook combinaties met kip of zalm. Ook zijn de sneden soms grotere en dikker. Hierdoor moet men bestek of twee handen gebruiken.

Een variant op de sandwich is de club sandwich. Deze bestaat uit meerdere lagen brood en vaak worden er wat luxere producten gebruikt.

Over de hele wereld is de sandwich wel bekend. Veel landen gaven een eigen indruk op de sandwich. Zo is in India de sandwich altijd vegetarisch.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sandwich_(gerecht)&oldid=651013"