Salvador Dalí

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Salvador Dali
Salvador Dalí 1939.jpg
Salvador Dalí
Persoonlijke informatie
Volledige naam Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, markies de Dalí de Pubol
Bijnaam
Land Spanje Spanje
Geboortedatum 11 mei 1904
Geboorteplaats Figueres
Overleden 23 januari 1989
Overleden te Figueres
Gehuwd met /
relatie
Elena Dmitrievna Djakonova, kortweg Gala (1934)
Carrière
Beroep Kunstschilder, beeldhouwer, graficus, tekenaar, illustrator, theatervormgever, cineast, sieraadontwerper, auteur, ontwerper
Bekend van De volharding der herinnering
Actief
Genre(s) Surrealisme
Label
Website
https://rkd.nl/nl/explore/artists/19752
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Salvador Dalí (1904-1989) is één van de bekendste surrealistische schilders ooit. Dalí kwam uit Spanje en werd geboren op 11 mei 1904 in Figueres, een klein stadje aan de voet van de Pyreneeën. Zijn schilderijen hangen overal over de wereld.

Levensloop

Zijn eerste tekenonderwijs kreeg Dalí op tienjarige leeftijd van een vriend van zijn vader, de impressionistische kunstschilder Ramón Pichet.

In 1918 vond zijn eerste tentoonstelling plaats in het stadstheater van Figueres. Hij studeerde in Madrid van 1921 tot 1924 en maakte daar kennis met het impressionisme en het kubisme. In Parijs leerde hij onder anderen Pablo Picasso en André Breton kennen. Door Breton maakte Dalí kennis met het surrealisme.

In augustus 1929 leerde hij Gala kennen, toen nog getrouwd met Paul Éluard. Het was liefde op het eerste gezicht voor Dalí en Gala. Gala scheidde daarna van Éluard en huwde in 1934 voor de wet met Dalí.

Hij vluchten voor de tweede wereldoorlog naar de VS. In 1955 keerde hij terug naar Spanje. In de VS werkte Dalí jarenlang als adviseur en tekenaar voor Walt Disney.

Hij stond ook bekend om zijn gekrulde snor die stijf omhoog stond met was.

In 1982 overleed zijn vrouw Elena Djakonova (Gala), 89 jaar oud.

Dalí is uiteindelijk gestorven in Figueres op 23 januari in 1989 aan een hartstilstand. Hij ligt nu begraven in zijn eigen museum in Figueres in Spanje.

Werk

In zijn beginperiode schilderde hij vooral landschappen in de buurt van Figueres. Later ging hij met allerlei materialen en technieken experimenteren. Met hars werden er materialen als zand en kurk op het doek vastgezet.

Dalí begon zijn eigen angsten en fantasieën vast te leggen op doek vast in een zeer realistische (waarheidsgetrouwe), fotografische stijl. Hij noemde het 'handgeschilderde droomfoto's'.

Dalí op layere leeftijd met zijn typerende snor

Dalí stond bekend om zijn absurde, vreemde schilderijen. Dingen die eigenlijk niet mogelijk waren, schilderde hij op een realistische manier zodat de mensen die zijn schilderijen zien in de war worden gemaakt. Ook was hij een meester in de techniek van het trompe-l'oeil (gezichtsbedrog) en het spel met perspectief.

Later pakte hij terug op de klassieke en renaissancistische kunst.

In 1969 ontwierp Dalí het logo van het bekende lollymerk Chupa Chups.

Hij is ook bekend geworden om zijn slappe uurwerken die hij overal bij schilderde. Op zijn museum staan reusachtige eieren waar hij ook erg van hield. Van de slappe uurwerken bestaan ook souvenirtjes.

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Salvador_Dalí&oldid=840678"