SI-stelsel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De basiseenheden (zie opsomming). De pijlen laten zien dat ze afhankelijk van elkaar zijn.

Het SI-stelsel is een stelsel, dat bedacht is om overal in de wereld dezelfde maten en eenheden aan te houden. Dit is vooral handig in de wetenschap. SI staat voor het de Franse woorden Système international d’unités. De Nederlandse naam hiervoor is het Internationale Stelsel van Eenheden. Toch wordt officieel de Franse naam aangehouden.

Een SI-stelsel was nodig omdat overal in de wereld andere maten waren. Neem bijvoorbeeld afstand. In Nederland en België meten we dit vaak als kilometer, maar in het Verenigd Koninkrijk gebruiken ze de mijl. Ook meten veel Europeanen temperatuur in Celsius, maar in de VS en Belize doen het in Fahrenheit. Dit levert een hoop problemen op, aangezien niet iedereen weet hoe je iets moet omrekenen. Voor veel wetenschappers levert het alleen maar een hoop rekenwerk op. Bij een internationaal stelsel hoeft dit dus niet.

Het SI-stelsel gaat in op zeven basis-eenheden. Dit zijn de belangrijkste dingen die je kan meten met de maat waarin het gemeten moet worden erbij. De basis-eenheden zijn:

  • Seconde, voor het meten van tijd. In het rijtje van de seconde, vallen ook de minuut, het uur, de dag, het jaar, etc. Deze zijn dus ook toegestaan te gebruiken.
  • Meter, voor het meten van lengte en afstand. In dit rijtje vallen ook de millimeter, de centimeter, de decimeter, decameter, etc. Deze zijn dus ook toegestaan te gebruiken
  • Ampère, voor het meten van de hoeveelheid stroom die door een bepaald punt heen gaat.
  • Mol, niet het dier, maar de eenheid die gebruikt wordt voor het meten hoeveel er van een bepaalde stof is.
  • Kilogram, voor het meten van massa. Massa en gewicht zijn twee verschillende dingen. Massa is zeg maar hoeveel een bepaald voorwerp weegt. Gewicht is de druk van dat voorwerp op een onderliggend voorwerp.
  • Kelvin, voor het meten van een temperatuur. Kelvin wordt vaak in de wetenschap gebruikt aangezien het begint bij het absolute nulpunt. Bij Kelvin zet je dus nooit een min (-) voor een getal. Celsius is in principe ook toegestaan te gebruiken.
  • Candela, voor het meten van de sterkte van licht.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=SI-stelsel&oldid=468128"