Ruitkrokodil

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
(Cubaanse) ruitkrokodil
Crocodylus rhombifer

Estocolm 2008 163.jpg

Ernstig bedreigd
Leefgebied Cuba
Leefomgeving Moerassen, rivieren en kanalen
Behoort tot de Echte krokodillen

Crocodylus rhombifer distribution.png

Portaal Portal.svg Biologie

De ruitkrokodil of Cubaanse ruitkrokodil (Crocodylus rhombifer) is een krokodil, die familie is van de echte krokodillen. De krokodil heeft een klein verspreidingsgebied en komt enkel in het Zapatamoeras op het vasteland van Cuba en het Cubaanse eiland Isla de la Juventud voor. De ruitkrokodil is te vinden in moerassen, rivieren en kanalen.

De ruitkrokodil kwam oorspronkelijk ook op de Bahama's en de Kaaimaneilanden voor, maar het dier is hier uitgestorven. Op het eiland Grand Cayman zijn resten uit de 12e eeuw gevonden. De ruitkrokodil is ongeveer 3,5 meter lang en weegt zo'n 130 kilo. Er zijn resten gevonden die wel 5 meter lang zijn, maar deze komen niet meer voor. De ruitkrokodil wordt in het Engels de parelkrokodil genoemd. Dit komt doordat de huid van de krokodil erg schitterend is. De krokodil is grijs met donkere vlekken.

Het dier eet vooral vissen en schildpadden, maar ook vogels en kleinere zoogdieren. Tegenwoordig wordt de ruitkrokodil bedreigd door de brilkaaiman, maar ook de mens. Het vlees wordt geschouwd als lux eten en van de huid worden onder andere handtassen en portemonnees gemaakt.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ruitkrokodil&oldid=840187"