Ruilvoet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een ruilvoet is een middel om de economische positie tussen twee landen te bepalen. Hiermee kan ook de verandering van deze positie worden bepaald.

Neem bijvoorbeeld Duitsland en Suriname. Voor 3 vrachtwagens uit Duitsland moet Suriname 25 ton bananen geven. In principe kun je dit als eerlijk beschouwen, aangezien het bouwen van een vrachtwagen meer geld, kennis en tijd kost dan het plukken van bananen. Je weet nu de economische positie tussen de twee landen, dus de ruilvoet.

De ruilvoet kan verbeteren en verslechteren. In het algemeen is het altijd zo dat als de ruilvoet voor het ene land verbeterd dat die van het andere land verslechterd. Stel Duitsland hoeft nog maar twee vrachtwagens te leveren voor 25 ton bananen, dan betekent dat dat de ruilvoet van Duitsland verbeterd. Duitsland krijgt immers hetzelfde aantal bananen voor minder vrachtwagens. De ruilvoet van Suriname is echter verslechterd, want Suriname krijgt voor hetzelfde aantal bananen minder vrachtwagens. Voor drie vrachtwagens moeten ze nu meer bananen leveren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ruilvoet&oldid=515604"